forking-road-839830_1920.jpg

Millä tahansa säännöllä on poikkeus.

Ja kiusallisuus on merkki oppimisesta, tämän kiteytyksin opin tänään Chris Vossilta. Mikäli tämä blogi tai siinä olevat ajatukset tuntuvat siis kiusalliselta aluksi se on hyvä merkki, se on merkki oppimisesta!

Vuosikausia ja likipitäen vuosikymmenen verran olen ajatellut ja välttänyt ”mutta” ajatus- ja lauserakennetta. Tämä on ollut äärimmäisen hyvä harjoitus, suosittelen kokeilemaan. Harjoituksen syy ja tarkoitus on perustunut lauseeseen ”everything before but is bullshit.” Kaikki ennen muttaa on hevonpaskaa eli oikea asia on vasta mutta sanan jälkeen. Myöhemmin olen oivaltanut, että tällä niin kutsulla adversataalikonjuktiolla voi olla joskus käyttöä.

Itse edelleen valitsen käyttää tätä sanaa harkiten, enemmän pidän sanasta ”ja.”

Tämän kirjallisesti ajattelun tarkoitus on reflektoida vuosien aikana oppimaani ymmärrystä ja sinä saat hyötyä siitä vapaasti niin paljon kuin haluat tai olla hyötymättä. Tarkoituksena on yhteisesti oppia, ei tuomita tai hyväksyä yhtä muotoa ylitse toisen. Kuten sanoin ensimmäisessä lauseessa: millä tahansa säännöllä on poikkeus. Kun kommunikoidaan rajallisella määrällä sanoja, ne on tarkkaan mietittyjä monesta näkökulmasta. Yhden vastaus asiaan ei tarkoita, että muiden täytyisi toimia sanoin.

”Hyvä, mutta halpa.” kuuluu Prisman markkinointi slogan.

Kun luen hyvä, mutta halpa lause näyttää tältä: hyvä, mutta halpa, ainoastaan yksi sana: halpa jää merkitykselliseksi.

Miksei siis hyvä ja halpa? Kommunikoisi saman asian ja vielä säästäisimme kolme merkkiä. Olkaa hyvät saa käyttää.

Toinen esiemerkki ”Marinin tyyliä on kuvailtu asialliseksi, mutta moderniksi” – kirjoittaa Iida Kantola Iltasanomissa (luettu 7.4.).

Molemmat esimerkit ovat hiljattain tuoneet mieleeni myös toisen puolen ja raikkaan tuulahduksen. Olen tietyllä tavalla nähnyt ”mutta” sanan paljon myönteisemmin mitä vuosiin ja vuosikymmeniin. Se on tietynlainen hillity ja suomalainen tapa hallita ylenpalttista adjektiivien ilakointia. Ei nyt kahta totena pidettävää adejktiivia voi samaan henkilöön tai brändiin liittää!?

Kogniitivisesta näkökulmasta kahden asian totena pitäminen vaatii ainakin enemmän muistia koska kaksi on enemmän kuin yksi. Olen myös oppinut ymmärtämään, että on olemassa ihmisiä joiden ajattelutapa ei kykene hahmottamaan, että kaksi toisistaan ristiriitaista asiaa voi olla totta yhtä aikaa.

Bisnesmaailmassa on sellainen suosittu sanapari kuin kannattava kasvu.

Yhteiskunnallisessa maailmassa kestävä kehitys.

Näissä sanapareissa on nimenomaan tällainen ristiriita: kaksi näennäisesti ristiriitaista asiaa pystyy toteutumaan samaan aikaan. Siitä on esimerkkejä vaikka millä mitalla.

On mahdollista kasvaa kannattavasti.

On mahdollista kehittyä kestävästi.

Eikä näiden lauseiden jälkeen tule muttaa.

Se on mahdollista. On vaarallista mikäli näiden lauseiden jälkeen tulee mutta. Se kertoo mielen taipumuksesta alkaa keksiä syitä sille miksi emme onnistuisi. Vaihtoehtona kun on todeta tämä lause ja alkaa keksiä ratkaisuita miten onnistua.

Viisas ihminen harkitsee itse ensin ja käyttää sitten omaa harkintaansa.

Iloista ja energistä päivän jatkoa!

Janne

 

P.s. Valitsemillamme sanoilla on isompi merkitys mitä uskommekaan. Lue myös Valitsemasi sanat eivät ole yhdentekeviä ja Oman ajattelun kehittäminen (valitsemasi sanat eivät ole yhdentekeviä osa 2).