“Ennen mä olin hyvä ihminen, koska olin viaton.

Tänään mä olen parempi ihminen, koska teen parannusta mun virheistä.”

Eilen luin mielenkiintoisen ja provosoivan ajatuksen siitä, että 80 % siitä mitä työpaikkojen koulutuksissa opetetaan, myös unohdetaan. Tarkasta lähteestä en tiedä, mutta luku voisi olla hyvin myös suurempi. Ihmisen muisti on hämmästyttävän hyvä pakkaamaan tietoa ja se oikeastaan perustuu täysin unohtamiseen.

Toistuva tieto pysyy meillä helposti haettavissa, mutta vähäkään harvemmin vastaan tulevat asiat painuvat unholaan ja pian ovat vain ”fiilis” siitä, että asia vaikuttaa tutulta.

Se, että emme tiedä asioita on hyvä juttu. Vielä parempi on mikäli tiedostamme, että emme tiedä.

Mitä tahansa tärkeää asiaa tehdessä selvää on se, että virheiltä ei voi välttyä. Teemme virheitä koska olemme sen verran vajavaisia ja yksinkertaisesti kaikkea emme tiedä tai ota huomioon, tämä täytyy hyväksyä.

Mikä sitten avuksi? Kun tekee virheitä, ne kannattaa korjata mahdollisimman pian. Isaac Asimovia mukaillakseni: mikäli maailma ei ole sellainen kuin luulit, kananttaa muuttaa omaa toimintaa ja ajattelua, koska et sinä ainakaan maailmaa muuta.

Iloa ja energiaa!
Janne