Pitkäjänteisyys on tuonut paljon iloa elämääni ja huomaan, miten sen merkitys on vain korostunut.

Kaksi asiaa mitkä viime vuosina ovat erityisesti nostaneet pitkäjänteisyyden pohdinnan ja merkityksen uudelle tasolle elämässäni ovat:

  1. Uskonto, joka tuo iänkaikkisen näkökulman asioihin.
  2. Bitcoin, joka pistää pohtimaan maallisen elämän näkökulmaa arvon luomisen näkökulmasta.

Pitkäjänteisyys kiinnostuksen kohteiden parissa tuo erityisen paljon iloa. Omalla kohdallani pitkäjänteisyys yhdistettynä lukemiseen, kirjoittamiseen ja pohtimiseen on tuonut minut lempiaiheeni filosofian äärelle. Klassisen määritelmän mukaan filosofia on tiedon rakastamista ja oikeastaan mitä tietämiseen tulee, ensimmäinen kysymys kuuluu: mitä minä en tiedä ja mistä minä tiedän sen mitä minä en tiedä?

Oppimisen näkökulmasta muodollinen koulutus, sadat kirjat tai vuosikymmenen työkokemus eivät takaa mitään valmista.

Pitkäjänteinen ja uuttera puurtaminen mielekkäiden asioiden parissa, tarjoaa palkintoja ja siunauksia. Omalla kohdallani oppiminen yhdistettynä esimerkiksi blogien ja kirjojen kirjoittamiseen tuo valtavasti myönteistä palautetta, joka auttaa jaksamaan ja jatkamaan oppimista.

  • Pitkäjänteisyys auttaa tekemään myönteisistä tavoista osan meidän identiteettiämme. Identiteetti antaa energiaa ja voimaa, jota ilman sitä ei ole.
  • Pitkäjänteinen tekeminen tuo sisältöä elämään. Maailma ei muutu yhdessä päivässä, vaan vaatii useita toistoja ja iteraatioita ongelman ratkaisemiseksi.
  • Pitkäjänteisyys voi tuoda tarkoitusta elämään. Joskus pitkäjänteisestä tekeminen voi tarkoittaa esimerkiksi elämäntehtävää. Kun reflektoin merkityksellisiä ihmisiä, niin pitkälti esimerkiksi Nelson Mandela ja Mahatma Gandhi käyttivät suuren osan elämästään tehdessään töitä myönteisen muutoksen eteen.
  • Pitkäjänteisen tekemisen kautta monet taidot yhdistyvät ainakin jälkikäteen tarkasteltuna. Vaikka tekemisessä olisikin rönsyjä tai sellaista minkä yhteyttä lopulliseen päämäärän emme näkisi. Useimmiten juuri toistojen kautta meille itsellemme myös paljastuu mikä onkaan ollut se meidän elämämme juttu.

Pitkäjänteisyys kertoo meille itsellemme siitä mistä me oikeastaan pidämme oikeasti. Muiden ihmisten silmissä pitkäjänteisyys tuo luottamusta ja ymmärrystä siitä keitä me oikeastaan olemme.

Maailma on parempi paikka mikäli me pyrimme pitkäjänteisesti tekemään siitä paremman ja oikeudenmukaisemman paikan.

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne