rain-5321690_1920.jpg

Mikäli sinä luet tätä, sinä olet elossa. Olet tietoinen olento.

Tietoinen ilmentyminen on harvinaista.

Kuinka harvinaista tarkalleen ottaen, niin paras arvio on koko elämän määrä maapallolla – ihmiselämän määrä. Ourworldindata.org mukaan ihmiselämä on maapallon kaikesta elämästä 0,01% [1]. Koko maapallon biomassa (elämä) on noin 550 gigatonnia tai 550 000 000 000 tonnia [2] [3].

Ihmisen keskimääräinen eliniän odotus maailmanlaajuisesti on noin 79 vuotta [4], jotkut elävät pidempään toiset lyhempään. Mikäli tuon luvun ottaisi koko ihmiskunnan tähän astisesta historiasta, se olisi todennäköisesti lyhempi. Dataa kaikesta menneestä meillä ei ole, mutta paljon dataa meillä on jo nykyaikana ja tästä hetkestä eteenpäin. Ihmiseen, kuten muuhunkin elämään on kovakoodattu tarve selviytyä ja elää pitkään. Näin ollen keskimääräinen eliniän odote todennäköisesti siis pitenee jatkossakin, vaikka poikkeuksia suuntaan ja toiseen myös ilmenee.

Oli odotus eliniälle mikä tahansa, mitä tahansa voi tapahtua ja milloin tahansa. Odotus on eri asia kuin toteuma.

Sen sijaan, että käyttäisit aikasi ja huomiosi kuolemasi pelkäämiseen, toivoisin, että oivaltaisit olemisesi mahdollisuudet ja siksi toistan: mitä tahansa voi tapahtua ja milloin tahansa.

Mitä tahansa ja milloin tahansa.

Ajatus saattaa tuntua pelottavalta.

Tai vastaavasti se saattaa tuntua valtavan rentouttavalta ja vapauttavalta.

Elämää tarkastellessa hetki hetkeltä huomaat, että mitä tahansa ja milloin tahansa tapahtuukin. Jatkuvasti elämässä tapahtuu ihmeellisiä asioita mikäli vaivaudut niitä tarkkailemaan ja katsomaan pintaa syvemmältä.

Olemisessa on mahdollisuuksia. Voit hetkessä muuttaa oman ja muiden ihmisten elämän suunnan täysin toisenlaiseksi. Voit olla valtava myönteinen vaikutus monien ihmisten elämään. Tai sitten voit olla kielteinen vaikutus monien muiden ihmisten elämään.

Tietoisuus on lahja. Ihmisille kyky tietoisuuteen annetaan, harva sitä käyttää.

Samalla tavalla kuin monelle lukemisen lahja annetaan, niin harva sitä käyttää vaikkapa kirjojen lukemiseen. Syyllistämättä sen enempää minä kysyn kysymyksen: milloin sinä olet viimeksi lukenut kirjan?

Samalla tavalla voisin ensimmäistä kysymystä jatkaa milloin sinä olet viimeksi käyttänyt tietoisuutta ensin armahtaaksesi itsesi ja sitten hyödyttääksesi muuta elämää?

Näiden vastausten arvo minulle ei ole niinkään suuri kuin sinulle itsellesi, saatat oppia jotain itsestäsi. Saatat antaa itsellesi mahdollisuuden oppia jotain tärkeää.

Oletko kirjoittanut kirjan? Jatkuvasti useampi meistä on kirjoittanut kirjan, vuosittain Wikipedian yhteen keräämään tiedon mukaan julkaistaan noin 2,21 miljoonaa kirjaa maailmassa [5]. Kirjan kirjoittaminen auttaa arvostamaan laadukasta luettavaa ja avaamaan mahdollisuuksia siihen.

Google yritti laskea vuonna 2010 maailmassa olevien kirjojen määrää ja päätyi lukuun 129 864 880 kappaletta [6]. Yhden kirjan lukeminen ei tee viisasta tai neroa. Ei edes yhden kirjan kirjoittaminen, tai viiden kymmenen kirjoittaminen. Tislautuneinkin viisaus täytyy elää todeksi.

Esimerkiksi Buddha itse ei kirjoittanut ainuttakaan kirjaan tiettävästi. Hänen oppilaansa kirjoittivat 108 paksua kirjaa hänen opetuksista, jotka käsittävät yli 84000 menetelmää. [7]

Viisauden eläminen todeksi on kaikista vaikuttavin tapa elää elämää.

Jotta voi elää viisautta todeksi, viisautta täytyy ensin etsiä.

Menetelmiä viisauden löytämiseksi on monia. On opettajia. On tekstejä. On harjoitusta. Alkutaipaleella kaikkia näitä tarvitaan.

Lopulta ymmärrät mikä näistä on tarpeellista ja mikä ei.

Kun oivallat harjoittaa, harjoitat oivaltaaksesi. Ja kun oivallat, sinulla on kaikki mahdollisuudet.

Iloa ja energiaa,

Janne

 

Lähteet:

[1]Our World in Data. Luettu 24.6.2020. Luettavissa: https://ourworldindata.org/life-on-earth

[2] All Life on Earth. Luettu 24.6.2020. Luettavissa: http://www.esalq.usp.br/lepse/imgs/conteudo_thumb/All-life-on-Earth–in-one-staggering-chart.pdf

[3] The biomass distribution on Earth. Y. M. Bar-Ona, R. Phillips ja R. Miloa. Luettu 24.6.2020. Luettavissa: https://www.pnas.org/content/pnas/early/2018/05/15/1711842115.full.pdf

[4]Our World in Data. Luettu 24.6.2020. Luettavissa: https://ourworldindata.org/life-expectancy

[5] Books Published per country per year. Wikipedia. Luettu 24.6.2020. https://en.wikipedia.org/wiki/Books_published_per_country_per_year

[6] Google: There Are 129,864,880 Books in the Entire World https://mashable.com/2010/08/05/number-of-books-in-the-world/

[7] The Great Seal: Limitless Space & Joy: The Mahamudra View of Diamond Way Buddhism, sivu 4. Ole Nydahl. 2011.