moon-5128523_1920

Keskittyä on verbi, eli tekemistä ilmaiseva sana.

Keskittyminen ilmenee tekemisenä.

Keskittyminen on maagista: kun sen suuntaa oikein ja riittävän pitkään, niin voi saada jotain siitä missä äsken ei ollut mitään.

Keskittymisemme taso pitkälti on meidän elämämme tuloksien taso. Tietenkin tuloksiin vaikuttaa valtava joukko muuttujia. Keskittyminen tekijänä on sellainen mistä me itse voimme pitkälti päättää. Sanon näin samalla ymmärtäen, että keskittymistä voi ulkopuoliset tekijät koetella. Silti näen, että keskittyminen on hallinnanympyrän sisäkehällä. Näin, koska ulkoiset ärsykkeet ovat ulkona, sisäiset vastaukset ovat meidän hallinnassamme.

Kun ärsykkeitä ilmenee, niin seuraava kysymys on tapojemme tasosta: miten reagoimme ulkoa tuleviin ärsykkeisiin?

Mikäli tapamme ja itsekurimme kohtaa ne lempeästi ja päästää ne yhtä lempeästi irti, niin ulkopuolisten ärsykkeiden vaikutus meihin jää vähäiseksi puhutaan minkälaisesta määrästä tahansa.

Mikäli joudumme turvautumaan tahdonvoimaamme suunnataksemme huomiotamme keskittymiseen, onnistumme siinä hetken aikaa kunnes väsymme, sitten ärrymme ja kohta keskittymisemme on tuhottu ja me syytämme siitä ulkopuolisia tekijöitä.

Zeniläinen vastaus jälkimmäiseen tilanteeseen olisi nähdä tilanne harjoituksena ja mahdollisuutena harjoittaa tärkeää taitoa. Niin kuin itse asiassa mikä tahansa tilanne elämässä on mahdollisuus harjoitella ja oppia perusasioista.

Sen vuoksi minä olen palannut meditaatioon ja pyrkinyt nyt entistä syvempään meditaatioon. Elämässä ei ole sen suurempaa iloa kuin oppia tulemaan toimeen mielen kanssa ja keskittymään yhteen asiaan pidennettyjä aikoja. Mikäli tällaisen taidon ottaa haltuun, niin lopulta on valinnasta, että mitä sitä haluaa seuraavaksi tehdä.

Iloista, energistä ja keskittynyttä illan jatkoa!

Janne