stairs-1209439_1920.jpg

Tuntuisiko suoran tien päästä päähän ajaminen ilman kilpailijoita kivalta? Ensimmäisiä kertoja ajaessa ehkä. Ensimmäinen kerta on vielä jännittävä ja juuri tätä vaihtelun tuomaa jännitystä ihmismieli kaipaa.

Vaihtelua tietenkin saadaan myös lisäämällä vaikeusastetta, erikoisempaa ajoneuvoa ja mutkaisempaa tietä tai olosuhteita.

Samalla kun saamma vaihtelua tarvitsemme kokemusta siitä, että kehitymme ja opimme. Tarvitsemme etenemisen tunnetta.

Tarvitsemme myös kokemusta siitä, että tekemämme aktiviteetti on merkityksellinen, että tämä tie on sellainen mitä pitää ja kannattaa kulkea. Parhaassa tapauksessa tien kulkeminen ei ole tärkeää ainoastaan itsemme ja läheistemme kannalta, vaan myös laajemman sosiaalisen verkoston, yhteiskunnan, koko ihmiskunnan ja elämän kannalta.

Elämä on lyhyt. Lyhyessä elämässämme voimme asettaa huomiomme rajallisille asioille.

Koemme vastoinkäymisiä.

Koemme pilkkaa.

Koemme onnistumisia.

Koemme epäonnistumisia.

Saamme kehuja.

Saamme haukkuja.

Tietäen omat taitomme, taipåumuksemme ja osaamisemme. Mitä tietä sinun kannattaisi kulkea? Mitä tietä sinun pitäisi kulkea? Mitä tietä pelkäät kulkea? Miksi?

Meillä kaikilla on oma tiemme jota meidän täytyy kulkea.

Tulemme kokemaan vastoinkäymisiä.

Tulemme kokemaan vastustusta.

Ja juuri sen vuoksi kasvamme.

Voi olla, että meillä ei ole tietä laisinkaan. Ehkä olemme eksyksissä. Muista silloin, että sinä voit luoda tien kysymällä ”miten minä pääsen tästä tunne?”

Samaan päämäärään on olemassa useita teitä, useita ratkaisuita. Voimme kääntyä nyt, tai voimme kääntyä myöhemmin. Jokaisella polulla kulkeminen on oman kaltainen tarinansa. Toiset ovat nopeita teitä. Toiset hitaita. Kärsivällisyyttä ja keskittymistä.

Löydät kyllä tien tai luot sellaisen kuten Hannibal.

Pahinta on antaa periksi ennen yrittämistä.

Voi olla myös, ettei työtäsi arvosteta elinaikanasi. Mitä sitten? Sille voi tapahtua kuten Van Goghille.

Toisaalta et koskaan tiedä kehen vaikutat ja millä tavalla. Se, että sinä ponnistelet hyveissä voi olla kaikkein vaikuttavinta ja aivan oleellista vaikka se ei olisikaan aivan ilmeistä.

Tila, jossa oikea kertautuu oikealla. Hyvä kertautuu hyvällä. Tila, jossa oikeat ja hyvät asiat tapahtuvat hyveiden voimasta. Se on hyveiden harmonia.