empty-concrete-road adjusted.jpg

Kenen tahansa ihmisen elämästä voi oppia. Äärimmäisyyskistä voi oppia kuitenkin eniten, koska he eivät ainoastaan kohtaa yhtä vaan useita peräkkäisiä esteitä elämässään ja sitten elämä loppuu.

Minulla on tapana katsoa silloin tällöin Yle Areenasta dokumentteja ja useimmiten löydän jotain katsottavaa ”Vielä ehdit” kohdan alta, niukkuu motivoi katsomaan. Tänä viikonloppuna katsottavaksi valikoitui Ayrton Senna itseni sivistämismielessä. F1 on ollut itselläni pidempään pimennossa ja Ayrton Sennakin vain nimeltä tuttu, nyt siis tilaisuus ymmärtää yhtä ihmistä ja lajia dokumentin verran enemmän.

Dokumentin voit katsoa vielä neljä päivää Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-1829503

Ihmisluonnon tutkijana tämä oli erityisen viihdyttävää seurata Ayrton Sennaa, mutta myös sitä miten Alain Prost siihen tarinaan kietoitui. He olivat aluksi tallikavereita, sittemmin toistensa suurimpia kilpailijoita ja lopulta heidän tarinansa on sama.

Vaikka dokumentin perusteella on tulkittavissa ja tunnistettavissa niin sanottua pahuutta, niin ei ole yhtä ilman toista. Kiteytin itselleni niin, että mikäli taistelee paholaista vastaan niin väkisinkin osa siitä tarttuu sinuun ja sama pätee myös päinvastoin: jotain sinusta tarttuu häneen. Lopulta minusta on äärimmäisen hienoa se tapa miten sekä Prost, että Senna myötävaikuttivat toisiinsa. Kilpailu oli äärimmäistä ja juuri siksi he olivat niin hyviä. Äärirajoilla tulee myös ylilyöntejä ja paineiden alla myös varjo saattaa päästä valloilleen. Ja niistä kokemuksista oppii eniten.

Elämässä eteneminen edellyttää varjon tunnista hyväksymistä ja siitä osan oman persoonan osan tekemistä. Sieltä tulee suuri voima.

Oma tulkintani Prostista dokumentin alkupuolella oli, ettei hän ollut kovinkaan voitontahtoinen tyyppi. Mielipiteeni muuttui dokumentin edetessä hänen tehtyään comebackin ja voitettuaan neljännen maailmanmestaruuden. Kunnioitus häntä kohtaan kasvoi.

Ayrton Senna olisi tahtonut kisata Prostin knassa tasavertaisillaautoilla, samassa tallissa tuolla kaudella. Se ei onnistunut koska Prostilla oli ehto, ettei hän halua missään nimessä olla Sennan kanssa samassa tallissa. Aikaisemmin olin tulkinnut Prostin käyttäytymistä varjoksi, tässä kohtaa se miten minä rajallisella tiedollani ja ymmärrykselläni asiaa tulkitsen niin tämä oli tietoista, harkittua ja kypsää. Senna puolestaan kommenteillaan oli lähinnä ulkokehällä, vaikka toki kilpa-ajajana Senna pyrki tekemään kaikkensa.

Se on niin kuin Senna kiteyttää: F1 on paljon muuta kuin kilpa-ajamista: valta, raha ja poltiiikka ovat vahvasti läsnä.

Sennan elämässä korostuu se, että hän ei antanut periksi.

”If you no longer go for the gaps, at that point you are no longer a race driver.” – Ayrton Senna

Siinä vaiheessa kun et enää käytä tilaisuuksia ajaa ohi, et ole enää kilpa-autoilija, Ayrton Sennan sanat.

Se miten minä tulkitsen häntä ja Prostia olivat, että heidän vuorovaikutuksestaan molemmat kasvoivat ja puskivat toisiaan äärirajoille ja kasvamaan ihmisinä.

He vaikuttivat toisiinsa merkittävästi ja omalla kasvullaan myös maailmaan merkittävästi ja myönteisesti.

Ayrton Sennan kuoltua, Prost on hänen säätiönsä puheenjohtaja.

Prost sanoi, että osa hänestä kuoli samana hetkenä kuin Ayrton Senna.

Ayrton Sennan saavutukset radalla ja F1:ssä olivat uskomattomia. Hänellä riitti uskoa ja jaksoi seurata sitä uskoa tekemisellä. Oikeasti hän teki kaikkensa voittaakseen niin radalla, kuin myöhemmin enemmän ja enemmän myös radan ulkopuolella. Uskon, että näin teki myös Prost ja muut kilpailijat. Ovathan he kilpailijoita.

Nyt ne teot, vaikutukset kaikuvat iässä ja ikuisuudessa. Ne vaikuttivat merkittävästi omaan aikakauteensa. Sitä lähempänä ihmistä oli sitä enemmän ne vaikutti. Ja jatkaa vaikuttamistaan.

Samalla tavalla meidän tekomme vaikuttaa, ymmärsimme sitä itse tai emme.

Sitä enemmän valitsemme keskittyä siihen mistä voimme päättää, sitä enemmän me valitsemme kasvaa ja ponnistella sitä enemmän me vaikutamme.

Se on oppi Ayrton Sennasta. Lopulta ei ole kyse kenestäkään muusta vaan myötävaikutuksesta. Sinä olisivat voinut olla vertauskuvallisesti Senna ja Senna olisi voinut olla sinä.

Elämä on jatkuvaa vuorovaikutusta ja meidän itsemme päätettävissä mikä on meidän tehtävämme. Ayrton Senna oli kilpa-ajaja. Hän teki mitä kilpa-ajajat tekee, hän ajoi väleihin, hän ajoi kovaa ja tahtoi voittaa. Sen seurauksena hän on vaikuttanut maailmaan äärimmäisen myönteisesti.

Mikä sinä olet? Mitä sinä voit antaa maailmalle?

 

Iloa ja energiaa!

Janne