Akropolis_by_Leo_von_Klenze.jpg
Akropolis, Leo von Klenze (1846)

Filosofit ovat viisauden ystäviä, jotka keskittyvät siihen mistä he voivat päättää. Sinäkin voit olla siis filosofi. Tässä kuusi sellaista ohjenuoraa, jotka taitavan filosofin on hyvä palauttaa mieleensä säännöllisesti.

 Lähdetään liikkeelle määrittelemällä muutama avainkäsite.

Taito. ”Taito on kykyä ja ymmärrystä toteuttaa perusasioita.” – John Wooden

Kyky on fyysistä, henkistä tai laillista voimaa tehdä jotakin[1].

Voima on mikä tahansa kanssakäyminen, joka muuttaa kohteen liikkeen suunnan [2]. Voima on siis kykyä muuttaa asioiden suuntaa.

Filosofi päätöksellään ja toiminnallaan muuttaa asioiden suuntaa. Taitava filosofi tekee työtä kunnes hän kuolee tai saavuttaa tavoitteensa.

 

  1. Taitava filosofi ymmärtää, toimii ja oppii

Ymmärrys on syy toiminnalle. Miksi toimia, niin kuin toimia. Toiminnalla on jokin tarkoitus ja filosofi ymmärtää mihin tällä toiminnalla pyritään. Mikäli maailmasta tuleva palaute antaa viitteitä, ettei toiminta edistä tarkoitusta taitava filosofi tarkkailee ja tutkii mitä voisi tehdä.

Toiminta tarkoittaa, että filosofi ei jumiudu toimimattomaksi vaan lähtee liikkeelle ja aloittaa jostakin. Hän miettii mitä minä voisin tehdä tämän tarkoituksen toteutumiseksi tänään? Sitten hän käärii hihat ja alkaa tekemään.

Oppiminen tarkoittaa ymmärryksen syvenemistä. Taitava filosofi muuttaa toimintatapojaan ceteris paribus –menetelmällä eli pyrki pitämään kaikki paitsi yhden muuttujan samana. Näin hänen ymmärryksensä kasvaa ja hän kykenee näkemään maailman entistä tarkemmin sellaisena kuin se on.

Filosofi oppimansa jälkeen siis ei jätä tarkastelematta toimintaansa ja jätä toimimatta. Mikäli filosofi ei tarkastelun jälkeen muuta toimintaansa se tarkoittaa, että hän on pohdintansa jälkeen todennut jo toimivansa taitavasti ja lähteen painoarvo ei ollut riittävä muuttamaan hänen perustettaan toiminnalle.

 

  1. Taitava filosofi rakastaa

”Rakkaus on vimmaista halua kasvattaa itseä, jotta saisi ravita muiden ihmisten henkistä kasvua.” – Scott. M. Peck

Kiinnostuminen omasta kasvusta on rakastamista. Eniten sinä hyödytät muita ihmisiä kun sinulla on jotain mistä antaa, niin sanotusti suurempi kakku jaettavaksi.

Taitava filosofi rakastaa itseään ja kohtaloaan, ja sitä kautta koko maailmaa ja sen olentoja.

 

  1. Taitava filosofi muistaa elämän lyhyyden

Taitava filosofi ei lepää itsensä kasvattamisensa kanssa minään päivänä vaan ponnistelee oman ja sitä kautta myös muiden kasvun eteen joka päivä.

Memento mori, muista olet kuolevainen.

 

  1. Taitava filosofi luo ja jakaa onnistumisistaan

Piittaamattomuus nykyhetkestä aiheuttaa kärsimystä ja niin kutsuttua tuhlattua tulevaisuutta, kuten Jari Sarasvuo asian muotoilee. 1000:1 on hyvä suhdeluku ajatella tekemistä ja onnistumisia. Kun teet 1000 kertaa, voit olettaa onnistuvasi kerran.

1000 yritystä on maaginen luku. Siihen tähtään aina kun mitään merkityksellistä lähden harjoittelemaan. Tuhannen toiston jälkeen, voimme alkaa pohtia onko meillä kyvykkyyttä valitsemallamme tiellä.

Taitava filosofi luo toiminnallaan uutta ja jakaa siitä anteliaasti muille. Filosofi ymmärtää, että onnellisuus on seuraamusta jakamisesta.

Filosofi tietää, mikä toimii, miksi ja on näin ollen selvillä tilanteesta.

 

  1. Taitava filosofi tuhoaa sen mikä ei toimi

Koska taitava filosofi muistaa mikä on tärkeää ja miksi, hän kykenee tunnistamaan sen mikä on tarpeellista ja mikä ei ole. Hän rikkoo rakenteita, jotka ovat ehkä joskus palvelleet tarkoitusta, mutteivät palvele enää.

Tilalle hän rakentaa uusia rakenteita, jotka palvelelvat paremmin tarkoitusta. Tätä harjoitusta hän toistaa päivä toisensa jälkeen. Se mikä eilen palveli tarkoitusta, ei välttämättä enää tänään niin tee.

 

  1. Taitava filosofi varmistaa tärkeiden asioiden toteutumisen

 Taitava filosofi aloittaa palauttamalla mieleensä, mikä on tärkeää ja miksi. Sitten hän varmistaa, että toiminta lähtee liikkeelle. Hän aloittaa itsestään ja omalla esimerkillään sekä esimerkin kautta tulleella auktoriteetillaan saa aikaan liikettä ja näin tärkeimmät asiat tulevat aina tehdyksi.

Se kuka puhuu on kaikista vaikuttavin vipu. Tulet omalla toiminnallasi esimerkiksi ja auktoriteetiksi.

Ymmärryksen, toiminnan ja oppimisen kautta sinusta tulee se muutos johta tahdot maailmassa toteuttaa. Olet pysäyttämätön entropian vastavoima: järjestys. Se mitä päätät, se toteuuu.

 

Ystävällisesti,

Janne

 

P.s.

Unelmani on poistaa piittaamattomuus maailmasta. Se onnistuu jos jokainen keskittyy siihen mistä voi päättää. Sitä varten olen perustanut filosofisen foorumin, täysin avoimen ryhmän johon kuka tahansa on tervetullut liittymään ja saamaan vertaistukea.

7. kohta tarkoittaa,  että taitava filosofi kytkeytyy osaksi yhteisöäAvoin kutsu Filosofiseen fight clubiin.

 

Lähteet:

[1]https://www.merriam-webster.com/dictionary/work

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Force

 

Lisää luettavaa:

Road Less Travelled – Dr. Scott M. Peck

Wooden: A Lifetime of Observations and Reflections On and Off the Court – John Wooden,  Steve Jamison

Enchiridion – Epictetos

Meditations – Marcus Aurelius

Obstacle is the Way – Ryan Holiday

Ego is the Enemy – Ryan Holiday

Daily Stoic – Ryan Holiday

Sisäinen tuli – Jari Sarasvuo