water-lily-3784022_640.jpg

Olen nöyrä, koska tiedän etten tiedä mitään.

Kiitollinen, koska elämässäni on ihmisiä jotka minua tästä säännöllisesti muistuttavat.

Esimerkiksi Jari Sarasvuolle olen kiitollinen koska, hän suositteli minulle kirjaa joka on nostanut elämän kokemukseni tasoa merkittävästi.

Tietenkin Gay Hendricksille olen kiitollinen koska, hän on tiivistänyt yli 40 vuoden ymmärryksen tuohon kirjaan parhaan kykynsä mukaan.

Sammy Immoselle olen kiitollinen koska hän kysyi kysymyksen jota jäin pohtimaan ja johon muistin taas myöhemmin vastauksen ja se oli oikeastaan mihin myös tuo Gayn Hendricksin kirja the Big Leap ottaa kantaa.

”Voiko olla mahtava fiilis kaiken aikaa?”

Minkälaisia ajatuksia sinulla heräsi tästä kysymyksestä? Kirjoittappa niitäkin muuten ylös.

Meissä kaikissa asuu sisäinen vastustaja tai kannustaja. Se olemme me. Sano moi.

Olemme itsemme parhaita kannustajia tai vastustajia, tämänhän jo Aristoteles on oivaltanut.

Tiedostamattomasti tai piittaamattomasti  toimiessamme vahvistamme sisäistä vastustajaamme. Emme vain osaa olla riittävän lempeitä itsellemme. Tämä johtuu siitä, ettei meitä opeteta käsittelemään tunteitamme. Guy Winch käyttää kirjassaan ja TED puheessaan käsitettä ”emotional first aid” eli tunne-elämän ensiapu. Samalla tavoin kun hoidamme fyysisiä haavoja, meidän tulisi hoitaa henkisiä haavojamme.

Gay Hendricks käsittelee samaa asiaa kuitenkin enemmän siitä näkökulmasta miksi rajoitamme itseämme ja miten me voimme oppia nauttimaan siitä mitä on sekä näin tietenkin kasvattaa kapasiteettiamme tuntea mahtavaa fiilistä toistuvasti.

Tärkeän näkökulman samaan aiheeseen tuo myös Kamal Ravikant kirjassaan Love Yourself Like Your Life Depends on It. Rakasta itseäsi niin kuin elämäsi riippuisi siitä. Itsensä rakastaminen ja riskin ottaminen on muuttanut niin Kamalin kuin allekirjoittaneen elämän.

James Altucher avaa kirjassaan Choose Yourself (“valitse itsesi”):

”Ajattele vain ihmisiä joista nautit,

Lue vain kirjoja joista nautit ja jotka tekevät sinusta onnellisen ihmisen.

Mene vain tapahtumiin jotka saavat sinut nauramaan tai rakastumaan.

Tee töitä ainoastaan ihmisten kanssa jotka rakastavat sinua takaisin, jotka ovat voittajia ja haluavat sinun myös voittavan.”

Jamesin ajatus on itsekäs ja sen vuoksi innostava. Minä uskon lempeämpään lähestymistapaan, nimittäin hyväntahtoisuuteen. Australiassa ja aasiassa vaikuttavalla munkki Ajahm Brahmilla on erikoislaatuinen lähestymistapa asiaan nimittäin kindfulness, joka tulee siis sanoista kind + mindful eli hyväntahtoinen läsnäolo.

Aivan kaikki hyväntahtoisen läsnäolon kriteerit eivät Jamesin rimpsussa täyty ja sen vuoksi suosittelenkin etsimään sinun oman totuutesi ja ihanteesi. Samaan kannustaa muuten myös Kamal Ravikant toisessa lyhyessä kirjassaan: Live Your Truth, elä oma totuutesi.

Kiitos sinulle lukija!

Nöyrä, kiitollinen ja onnellinen,

Janne