india-959643_640.jpg

Olennainen oppitunti Gitasta on epäitsekäs palvelu, eli palvellaan ilman odotusta mistään lopputulemasta. Epäitsekäs palvelu nähdään henkisen vapautumisen tienä eli tämä on se tie mitä  Krishna Arjunalle kirjassa suosittelee.

”Ainoastaan ihminen joka on täysin päästänyt irti  ja täysin sitoutunut on vapaa nauttimaan elämästä.” Mahatma Gandhi.

Meillä on oikeus työhön, muttei koskaan työn hedelmiin. Meidän ei koskaa tulisi ryhtyä toimintaan palkinnon vuoksi, eikä sinun tulisi vaipua toimimattomuuteen.

Mielen tasaisuus on oikeaa toimintaa: ”Yoga on taitoa toiminnassa” Gitassa todetaan.

Gita sanoo, että elämä ilman päivittäistä itsettömän palvelun uhrausta (yajna), tai työskentely vain itselle tai kaikkein pahinta olla tekemättä mitään on yksinkertaisesti varkaana olemista. Gita ei pyydä meitä päästämään irti nautinnoista, vaan tarrautumisen itsekkääseen nautitontaan mitä ikinä se muille maksaakaan.

Henkka Hyppönen pohtii samankaltaisia aiheita Pelon hinta kirjassa, eli mistä asioista me motivoidumme toimintaan ja kuinka vaarallista tämä on. Mitkä ovat ne kustannukset kun ihminen ryhtyy toimintaan esimerkiksi vain siitä syystä, että hän haluaa rahaa tai jotain muuta lopputulemaa?

  1. Johdanto Gitaan
  2. Karma
  3. Todellisuus ja henkinen evoluutio
  4. Energian muuttaminen
  5. Epäitsekäs palvelu ja tarrautumattomuus toiminnan hedelemiin
  6. Myötätunto
  7. Korkein tavoite