Posin kautta

Pohjoistuuli vie etelään

Peripeteia

Mitä tapahtuu, kun stoalainen tapaa peripeteian?

Aristoteleen määritelmän mukaan peripeteia on käänteentekevä hetki. Erityisesti tragediassa erityisen tärkeä hetki, se hetki, joka murtaa kamelin selän, se hetki, kun hyvä muuttuu pahaksi.

Mitä peripeteia tarkoittaisi stoalaisen elämässä? Tapahtumien merkitys on enimmäkseen se minkä me niille annamme. Marcus Aureliusta mukaillen este on tie ja samaan hengen vetoon Jon Jorgensonin runosta esteen suuruus määrittää läpimurron suuruuden.

Stoalainen eläisi läsnä, hyväksyen ja rakastaen mitä ikinä tuleekin.

Stoalainen tiedostaisi mahdollisuuden peripeteialle: läpimurrolle tässä ja nyt.

Buddhalisilta voi ottaa myös oppia peripeteiaan ja nykyhetken rakastamiseen sekä myötätuntoiseen läsnäoloon. Nimenomaan myötätuntoa harjoittamalla mikä tahansa tilanne voidaan kääntää päälaelleen.

Tieteestä ja taiteesta voidaan myös löytää keinoja nykyhetken rakastamiseen, nimittäin luovuus. Kaiken luovuuden perusta on näkökulmien voimat. Se mitä meillä on, voidaan muuttaa voimavaraksi. Voimavarasi muuttaminen edellyttää kysymyksiä kuten mitä tässä on sellaista arvokasta mitä minä en näe? Asettuminen erilaisten ihmisten asemaan auttaa myös näkemään arvoa. Esimerkiksi pitkään historiassa bisnespäättäjät ovat olleet miehiä pääosin yrityksissä ja näin sivuuttaneet kokonaan myös naisille suunnattujen tuotteiden loppukäyttäjän: naisen.

Tietenkin on arvokasta kokea loppukäyttäjän kokemus. Samalla tavalla on ongelmaa ratkaistaessa, kun ottaa useita erilaisia näkökulmia niin saavutetaan arvoa. Tähänhän Edward de Bono kehitti ajattelumenetelmän kuusi ajatteluhattua.

Luovat ihmiset kaikkina aikoina ovat hyödyntäneet näkökulmia. Itseasiassa Ari Turunen kiteyttää hyvin kirjassaan ’Maailmanhistorian kukoistavimmat kaupungit’ niitä ominaisuuksia, jotka yhdistävät näitä kukoistavia kaupunkeja. Avoin mieli ja erilaisuuden hyväksyminen olivat niistä tärkeimpiä. Kukoistavissa paikoissa on paljon erilaisista kulttuurillisista taustoista tulevia ihmisiä, on siis paljon erilaisia näkökulmia.

Mitä jos äkillinen käänne, peripeteia on myönteinen? Minkälainen olisi posin kautta tapahtuva peripeteia eli äkillinen arvon kokemus, joka saattaa muuttaa elämäsi pysyvästi?

Ihmisen luovuus on jo useita kertoja historiassa muuttanut pelin ja sen vuoksi elämme yltäkylläisyyden aikakaudella. Välillä olemme oikeasti sokeita sille, miten paljon mahdollisuuksia meillä on elää ja muovata elämäämme sellaiseksi kuin tahdomme.

Peripeteia eli äkillinen käänne ei voi tapahtua, ellei jotain tapahdu. Jotain tapahtuu, jos joku tekee jotain. Kuka on joku ja milloin hän tekee jotain?

Päätin perustaa tämän tekstin kirjoittamisen innoittamana Peripeteia ryhmän. Vuosina 2016 – 2019 kun kirjoitin blogia joka päivä, seurasin Seth Godinin opetusta siitä, että tee jotain joka päivä. Tätä ohjetta edelleen noudatan kirjaa kirjoittaessani: ”Kirjoitan ainoastaan, kun inspiraatio iskee. Onneksi se iskee joka aamu tasan kello yhdeksän.” – W. Somerset Maugham

Mitäpä jos tähän ohjenuoraan yhdistäisi sen, että oikeasti ottaisi jatkuvasti palautetta vastaan. Olen kirjaa kirjoittaessa oppinut myös sen arvon, että on erilaisia ihmisiä, joilta saa palautetta. Siis kaikilta ihmisiltä saatu palaute kaikissa vaiheissa ei valitettavasti ole saman arvoista (sori kaverit). Meillä on erilaisia vahvuuksia.

Todennäköisesti hämmästelisit kirjoittamisnopeuttani silloin kun olen siinä moodissa. Suurimman osan aikaa en kuitenkaan ole siinä moodissa. Ei ole ainoastaan fyysisiä esteitä vaan henkisiä, psyykkisiä ja emotionaalisia esteitä, jotka täytyy taklata, jotta optimaalinen tila saavutetaan.

Luovuus on ennen kaikkea tekemistä ja vaivannäköä, joka päivä kuten mestari Somerset Maugham ja tuplajmala Seth Godin opettavat.

Mitä tästä voi seurata?

%d bloggaajaa tykkää tästä: