Ilo on yksi elämän hienoja puolia. Olen jopa kuullut, että ihminen ei voi kokea iloa ja surua yhtä aikaa. Toki en tiedä onko tässä väitteessä perää, mutta ajatus ainakin on mielenkiintoinen.

Samalla tavalla kuin vaikka positiivisuus, iloa ei kannata pakottaa. Oikeastaan mitä tahansa elämässä tekeekin, niin kannattaa noudattaa ja kunnioittaa vapaaehtoisuuden periaatetta. Siis sitä, että antaa muiden valita itse mitä he tekevät.

Kun jokainen saa itse valita, he ovat todennäköisesti onnellisimpia.

Kestävä ilo itseasiassa tulee usein hetkellisen kurjuuden kautta. Tätä kutsutaan lykätyksi tarpeiden tyydytykseksi. Eli ollaan valmiita odottamaan ja tekemään työtä pitkäjänteisesti.

Useasti myös käy niin, että ilossa oppii pikkuhiljaa ja päivittäin vahvemmaksi. Ja vaikka silloin tällöin tulee vastoinkäymisiä, ne vastoinkäymiset useimmiten saavat meidät nimenomaan tulemaan vahvemmiksi ja paremmiksi ihmisiksi.

Eräänä aamuyönä heräsi ärtyneenä kesken unien, kun naapurista kuului bilemusaa ja juhlinnan riemuääniä. Vaikka ensimmäisenä reaktioni oli miettiä miten sen saan loppumaan, pian kuitenkin vaihdoin näkökanaa asiaan. Oikeastaan huomasin, että vaikka metelöinti loppuisikin, tuskin saisin heti nukuttua. Paras idea mitä minulla tuli mieleen oli meditoida. Meditaatio teki todella hyvää sekä keholle, että mielelle. Etenkään kun pitkään aikaan en ollut pidempiä aikoja meditoinut. Koen, että meditaatio kokemus teki minusta paremman ihmisen. Ja sen jälkeen sain oikein hyvin nukuttua ja metelöinti oli hellittänyt.

Tämä ei ollut ainut kerta elämässäni, kun olen turvautunut meditaatioon. Oikeastaan joka kerta, kun en tiedä mitä tehdä niin todennäköisesi paras vaihtoehto on meditoida. Meditaation avulla voi työstää oman mielen tuntemista ja yhteistyötä.

Kun tunnemme itsemme, olemme luonnollisesti iloisia ja sitä iloa oikeastaan kukaan muu ei voi ottaa pois kuin me itse. Ulkoiset asiat voivat loukata, ärsyttää tai suututtaa meitä, mutta vain niin kauan kunnes päätämme antaa anteeksi ja toimia viisaammin.

Muistaessamme nämä asiat, voimme vahvistua ilon polulla joka päivä 😊

Iloa ja energiaa!

Janne