Aloitin aamuni kuuntelemalla The Magic of Thinking Big (1959) –kirjaa ja kävelyllä, kuten useina aamuina näin elokuussa. Tänään sieltä tarttui sellainen ajatus, että täytyy oikeasti miettiä mille taajuudelle me mielemme viritämme. Voimme virittää mielemme posiitivisille kanaville (positive FM eli Posi.FM) tai negatiivisille kanaville.

Tämä on merkittävä ajattelutaito ja jopa sellainen, jossa on monia ulottuvuuksia. Henkilökohtaisesti minulle positiivisesti ajattelu ei tule helposti. Esimerkkinä olen vuosia päiväkirjassani tehnyt harjoitusta listata päivästä vähintään kolme asiaa mitkä meni hyvin päivässä. Nykyään päivän kolme asiaa tulee helposti ja monta lisää myös, mutta aina näin ei ole ollut.

Eräs toinen hiljattain oppimani ajattelutaito on oikeastaan kysymys: mitä jos kaikki meneekin hyvin? Ja sitten olen yhdistänyt tähän kysymykseen myös pohdinnan: mitähän hyvää oikein on tapahtumassa? Nämä opin merkitykselliseen aikaan kun joitakin kuukausia sitten huomasin liikaa murehtivani asioita.

Myös yksi myönteisempi ajattelutaito mihin kiinnitin huomiota on vastoin käymisten käsittely. Jopa heti vastoinkäymisen jälkeen voi kysyä: miten tästä pääsee eteenpäin? Tai mitä hyvää tässä on? Kirjoitin myös Björn Wahlroosin Epävirallisesta elämänkerrasta ylös lauseen ”This is actually good news” eli nämä ovat itse asiassa hyviä uutisia.

Myöhemmin tänään sain huomata, että Posi.FM on hyvinkin tärkeä oivallus. Huomasin, että omassa ajattelussani on edelleen kapeikkoja ja osa-alueita, joissa en ollut myönteisillä kanavilla ja niihin virittäytyminen piristi päivääni merkittävästi.

Myönteinen ajattelu on yhdistelmä tietoisuutta, vaivannäköä ja uskoa. Ensin täytyy tulla tietoiseksi omasta taipumuksestaan ajatella kielteisesti asioista ja ihmisistä. Sitten täytyy nähdä vaivaa ja kysyä, mitä jos tämä onkin hyvä juttu? Ja mitä hyvää tässä on? Ja sitten valita uskoa mieluummin tähän myönteiseen tulkintaan.

Positiivisuus on jees juttu. Sen ei tule olla pakko juttu. Minä olen ainakin ymmärtänyt positiivisuuden väärin ja pitänyt sitä oikeastaan feikkinä ja päälle liimattuna juttuna. Joissain tapauksissa se kenties on ollutkin sitä. Lopputuloksena on kuitenkin parempi ajatella hyvää asioista ja ihmisistä. Posi.FM ei tarvitse olla pakkopullaa, vaan se saa olla omannäköistä, virtaavaa ja luonnollista hyvän ajattelua muista ihmisistä ja päivä tapahtumista.

Iloa ja energiaa sinun päivääsi!

Janne Piiroinen