”Sodassa ensimmäinen uhri on totuus.” – Aiskhylos

Pysäyttävä lause antiikin näytelmäkirjailijalta Aiskhylokselta, osui eilen Aamulehteä lukiessani verkkokalvoilleni ja monta ajatusta lähti liikkeelle. Sodassa erityisesti propaganda ja valehtelu vahvistuvat. Vieläkin huolettavampaa on se kommunikaation trendi mitä edellisten kriisien aikaan on myös moni kansallisvaltio ja EU harjoittanut omille kansalaisilleen.

Ihmisinä olemme luonnollisen epätäydellisiä ja jo se tekee täydellisen totuuden mahdottomaksi. Voimme silti pyrkiä totuuteen ja sitä tiheämmin me tuota pyrkimystä harjoitamme, sitä vahvempi totuus on.

Mikäli valhe on sotaa, niin silloin totuus on rauhaa. Tämä lause muistuttaa minua Tao Te Ching, Jumalallisen laulun ajatuksista, joita kirjassa on useampikin.

Viimeiset pari vuotta olen käyttänyt paljon aikaa oppiakseni ja ymmärtääkseni rahaa. Rahan voisi määritellä arvon kieleksi. Rahalla on kolme keskeistä ominaisuutta 1. Vaihdannan väline 2. Arvon mittari 3. Arvon säilyttäjä. Koska raha on kieli, siihen liittyy myös kysymys: onko tämä totta ja voiko tähän luottaa?

Nykyiset valuutat eivät täytä rahan kolmea keskeistä ominaisuutta, koska ne eivät säilytä ostovoimaansa kovin hyvin. Näin on päässyt käymään, koska raha on annettu epäluotettaviin käsiin. Silloin rahasta on tehty valuutta, joka antaa enemmän hallintaa tästä tajuaville ja samalla se antaa myös mekanismin siirtää ostovoimaa suurelta tietämättömältä joukolta, pienelle tietoiselle joukolle.

Puhun rahasta nyt myös siksi, että ilman rahaa ei olisi sotaa. Ja käytännössä nykyinen rahajärjestelmä juontaa juurensa maailmansotiin, jolloin maailman maat siirtyivät fiat-pohjaiseen valuuttaan. Fiat-valuutta pohjautuu täysin siihen luottamukseen mikä ihmisillä on, siinä missä aikaisemmin olleet rahan muodot antoivat ihmisille oikeuden vaihtaa vaikkapa dollari kultaan.

Voidaan siis todeta, että korruptoitunut kieli johtaa sotaan. Sota pysyy pystyssä valheilla. Tämän kaiken voi pysäyttää yksinkertaisesti luopumalla velkapohjaisesta fiat-valuutasta. Oikeastaan muuta tietä tai keinoa ei tällä hetkellä ole. Tämän vuoksi Bitcoin on niin merkittävä innovaatio: se antaa vihdoin jälleen vallan ihmisille ja ottaa sen pois korruptoituneelta rakenteelta.

Mikäli haluat oppia lisää Bitcoinista, olen kirjoittanut ilmaisen e-kirjan yhdessä Toni Heiskasen kanssa ja sen voit ladata osoitteesta www.avainvapauteen.fi

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne