”Ihmiset, jotka ovat valmiita luopumaan olennaisesta osasta vapauttaan saadakseen vähän turvallisuutta, eivät ansaitse kumpaakaan ja menettävät lopulta molemmat.” – Benjamin Franklin

Vapautta ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä.

Vapauden vastakohta on orjuus tai vankeus. Yksi tapa ajatella orjuutta on se, että orja ei omista edes oman työnsä lopputuloksia.

Tietenkin vapautta voi olla myös orjuudessa, on nimittäin tiettyjä vapauksia joita ihmiseltä ei voi ottaa pois. Näitä vapauksia mm. Victor Frankl käsittelee kirjassaan Ihmisyyden rajalla, jossa hän kertoo kokemuksistaa Natsien keskitysleireillä. Hänen kokemukset paljastavat, että vaikka ihmisyys on äärimmilleen viety pois fyysisessä maailmassa, jotain vielä on jäljellä: vapaus päättää miten reagoi erilaisiin tilanteisiin.

Myös konkreettisesta orjuudesta voi oppia päästä pois. Yksi esimerkki oli antiikin Filosofi Epictetus on esimerkki sellaisesta orjasta, joka on sittemmin ansaitsi vapautensa. Matka pois orjuudesta on kuitenkin pitkä ja kivinen: virallisesti orjuus on lakkautettu maailmasta vasta vuonna 1981. Tietenkin virallisuus on eri asia siitä miten se käytännössä toteutuu ja mitä orjuudeksi kutsutaan.

Suomalaisen kokonaisveroaste oli 2019 vuonna 42,2 % ja Suomi oli maailman seitsemänneksi verotetuin valtio. Verotus ja sääntely ovat nykyaikaisia ja laillisia pakottamisen muotoja.

On selkeää, että mikäli 100 % verotusaste on orjuutta, olemme selkeästi paremmassa tilanteessa siihen verrattuna. Myös kun vertaamme elintasoamme esimerkiksi Auschwitzin vankeihin tai antiikin orjiin, voimme olla tyytyväisiä nykyisestä asemastamme.

On hyvä kuitenkin muistaa ja toivoa, että ei mentäisi väärään suuntaan vapauksista luopumisen kanssa. Erityisen vaarallista on kuvitelma ajatuksesta, että vapauksista luopuminen väliaikaisesti toisi lisää turvallisuutta kuten Benjamin Franklin varoitti.

Ajatuksien ja sananvapaus ovat tärkeitä arvoja, joiden pohjalle ihmisen edistyminen on rakennettu.

Iloa ja energiaa päivään!

Janne Piiroinen

P.s. Elämässä kannattaa kasvattaa vapauksiaan ja sen vuoksi kirjoitimme Bitcoin: avain vapauteen kirjan, joka on ilmainen, helppo ja nopea tapa oppia Bitcoinista. Bitcoin on sanan ja liikkumisen vapauden näkökulmasta aikakautemme tärkeimpiä työkaluja ja suosittelen lämpimästi aiheeseen perehtymistä osoitteessa www.avainvapauteen.fi