Sinulla todennäköisesti on haave, tavoite, tarve tai ylipäätään jokin asia mitä haluaisit elämääsi, mitä sinulla ei vielä syystä tai toisesta ole.

Pysähdytään nyt hetkeksi sen asian äärelle.

Mitä sen asian saavuttaminen mielestäsi vaatii? Kirjoita niitä ajatuksia ja asioita ylös ihan vapaassa muodossa, joko avainsanoina, kokonaisina lauseina tai sekalaisina ajatuksina.

Seuraavaksi kysy itseltäsi: mitä se on oikeasti mitä sinä tarvitset ja haluat saada tällä aikaan?

Kokemukseni ja ymmärrykseni mukaan me ihmiset haluamme täyttymystä elämäämme. Täyttymyksen tunne tulee tarpeiden korkealla tasolla olevasta tyydyttymisestä. Karkeasti ajateltuna meillä on tarpeita kolmella tasolla:

  • Yksilön tasolla meillä on turvallisuuden ja vaihtelun tarve.
  • Yhteisön tasolla meillä on liittymisen ja ainutlaatuisuuden tarpeet.
  • Henkisyyden tasolla meillä on tarpeina kasvu ja antaminen.

Tarpeemme vaihtelevat kullakin tasolla kahden ääripään välillä. On kuitenkin mahdollista tunnistaa näistä kuudesta tarpeesta esimerkiksi kaksi vahvinta tarvetta.

Esimerkiksi yksilön tasolla turvallisuudessa vaihtelussa on sama säätelijä: pelko. Turvallisuuden tarve tarkoittaa vähäistä vaihtelun tarvetta. Vaihtelun tarve puolestaan tarkoittaa suorastaan kaipuuta jännitykseen.

Nyt kun ymmärrät tarpeitasi, niin palataan takaisin aiheeseen: mitä sinä oikeasti tahtoisit elämässäsi, mikäli sinua ei mikään estäisi?

Nyt tiedät mitä sinä oikeasti haluat. Ymmärrä myös, että ainoa asia mikä sinua estää on sinä itse ja sinun kuvitelmasi siitä, että sinä et ole tarpeeksi hyvä. Kyllä sinä olet riittävä ja mikäli sinulla on tahtoa, niin löydät keinot rakentaa polun sinne minne tahdot mennä. Polku on tietenkin työtä, mutta sinähän menet sinne minne sinä haluat?

Iloa ja energiaa!

Janne