Elämä on luonteeltaan muutoksia, tämä ei ole uusi asia. Esimerkkinä 2500 vuotta vanha kiinalaisen filosofian ja maailmankirjallisuuden timantti I Ching, eli muutosten kirja. Kirja on keskeisessä roolissa taolaisessa sekä kungfutselaisessa filosofiassa. Kirja yhdistetään usein ennustamiseen tai selvännäkemiseen.

Kun aloitin lukemaan kirjaa niin ensimmäisenä huomioni herätti kuka onkaan oikeastaan kirjoittanut alkusanat? Carl Gustav Jung siihen englanninkieliseen teokseen mitä minä luen. Jungin pohjustus kirjaan oli pitkä demonstraatio siitä menetelmästä millä kirjaa voidaan tulkita.  Oma kovin vajavaiselta tuntuva tulkintani on tähän saakka, että kirja kuvaa erilaisia tilanteita ja pohtii mikä on taitavaan toimintaa niissä tilanteissa.

Oikeat valinnat tulevat helpommin ennakkopohdinnan kanssa. Elämässä asiat tapahtuvat kokemuksessamme nopeammin mitä ehtisimme kaikkia moraalisia valintoja pohtia ennakkon, niin sen takia ylipäätään pohdinta tai jopa jälkipohdinta ovat hyväksi.

Elämä on valintoja. Kannattaa miettiä minkälaisia asioita arvostaa. Kannattaa pohtia siis arvoja.

Elämä lopputuloksena voi vaikuttaa kovin sattumanvaraiselta. Todellisuudessa syyt ja seuraukset jylläävät kunhan vain katsomme riittävän syvälle. Lopulta herää kysymys onko mitään sattumanvaraista?

Emme tiedä mitä tapahtuu, koska muuttujia on niin paljon suhteessamme omaan kyvykkyyteemme siinä hetkessä. Yksinkertaisesti emme näe sitä mikä saattaa jälkikäteen näyttäytyä ilmiselvältä. Toki saatamme nähdä, mikäli kyvykkyytemme ja kapasiteettimme ymmärtää tilannetta sen sallii.

Koska harva meistä ymmärtää kaikkea mitä elämässä tapahtuu, on sallittavaa sanoa, että emme tiedä mitä elämässä tapahtuu. Muuta kuin kuolema.

Mitä oikeastaan sitten voidaan tehdä?

Stoalaisia filosofeja seuranneena kiteytän heidän oppinsa muutamaan lauseeseen. 1. Muista olevasi kuolevainen. 2. Rakasta kohtaloasi. 3. Ennakoi tulevat ikävyydet. 4. Pyri suurimpaan hyvään.

Buddhalaisesta filosofiasta voi puolestaan ammentaa myös muutaman opin: 1. Elämässä on kärsimystä 2. Elämässä on onnellisuutta 3. Näe asiat niin kuin ne ovat 4. Meditaatio on harjoitus siihen, että näkisit asiat niin kuin ne ovat ja voisit kokea sekä nykyhetken, että itsesi mahdollisimman todellisena.

Lopulta mitä ikinä tapahtuukaan, niin siitä lienee mahdollista rakentaa siltaa seuraavaan mahdollisuuteen. Ikinä emme tarkkaan voi tietää mitä tapahtuu ja se tekee elämästä jännittävän ja elämisen arvoisen.

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne