Elämässä voi olla kaikenlaisia asioita. Olen tarkkaillut ja tunnistanut viime päiviltä elämästäni mm. ongelmia, kärsimystä ja väsymystä.

Kokonaisuutena kokemukseni on erinomainen. Syy siihen on pitkälti siinä, että osaan ajatella ja suhtautua näihin asioihin riittävällä uteliaisuudella ja ymmärryksellä. Kaiken kärsimyksen kokemuksen juurisyy on oikeastaan piittaamattomuus.

”Kaikki kärsimys aiheutuu kyvyttömyydestämme ymmärtää meidän omaa todellista luontoamme” – Buddha

Piittaamattomuus omasta todellisesta luontoamme – eli se, että emme ota aikaa tutkia kokemuksemme esiin tuovia asioita syvemmin.

Olen oivaltanut mm.

  • että ongelmissa on ratkaisu. Niin ilmiselvältä kuin tämä kuulostaakin niin tämä on aivan fantastinen sanapari: ongelmista ratkaisuiksi. Kun ajattelee syiden ja seurauksien kautta, niin todellakin ongelmia kun oppii katsomaan oikealla tavalla ja niihin keskittyy riittävästi, niiden pohjalta rakentuu ratkaisu.
  • ihmisen kehossa ja mielessä tuskin on mitään osa-aluetta, jota uni ei hyödytä. Tämän opin Miksi me nukumme (Why we sleep kirjasta). Aivan fantastinen teos, vaikka kuuntelu onkin vielä kesken.

Lopulta kun on oivaltanut tämän kaltaisia asioita. Niin alkaa taas rakastaa nykyhetkeä aivan uudenkaltaisella tarmolla.

Keskittyminen on ihmeellistä. Suuntaamalla keskittymisen vaikkapa ongelmaan – ongelma voi muuttua ratkaisuksi.

Ongelma voi muuttua myös kärsimykseksi saman mekanismin kautta.

Oma suositukseni on opetella keskittymään tavalla, joka luo sinulle ratkaisuita, mielenrauhaa, iloa ja energiaa. Oman ajattelun ajattelemisen aloittamiseksi ensimmäinen askel olisi kiinnittää huomiota objektiivisena tarkkailijana niihin. Helpoiten se onnistuu päiväkirjan avulla: ota tyhjä paperi ja ala kirjoittamaan mitä on mielessäsi.

Seuraavaksi sitten pysähdy ja lue mitä olet kirjoittanut. Esitä itsellesi kysymyksiä näiden ajatusten todellisuudesta.

On hyvä muistaa, että sinä et ole sinun ajatuksesi.

Kiinnitä huomiota myös siihen missä keskittymisesi on: onko se asioissa, joista voit päättää? Vai onko se jossain muualla. Piirrä itsellesi ympyrä ja sen sisälle ympyrä. Sisempi ympyrä on hallinnan ympyrä eli asiat joista voit päättää. Yksinkertaisesti keskity niihin.

Kysy kaikilta ajatuksiltasi: onko tämä jotain mistä MINÄ voin päättää? Tai miten minä voisin päättää tästä?

Tällaisilla kysymyksillä otat haltuun omat voimavarasi. Keskittyminen täytyy olla siellä missä sinä voit päättää. Muihin ajatuksiin ei kannata käyttää aikaa ja energiaa. Miksi käyttäisit hupenevaa aikaasi maan päällä asioihin, joista et voi päättää?

Elämä alkaa hymyillä kun keskityt asioihin joista voit päättää. Alat opetella omia keskittymis- ja ajattelu ja läsnäolotaitojasi. Alat olemaan siellä missä voit päättää asioista eli nykyhetkessä.

Elämä on innostava seikkailu.

Iloista ja energistä nykyhetken jatkoa!

Janne

P.s. Tässä vielä täydennetty kolminkertainen hallinan ympyrä. Oleellisinta on kuitenkin sisin kehä eli asiat joista voit päättää ja sitten loput, joista et voi.

hallinnan ympyrä