Talvella luonto lepää ja kerää voimia kevättä varten.

Luonto ja vuoden ajan ovat esimerkki sykleistä. Syklejä on myös syklien isojen syklien sisällä. Vähän samalla tavalla kun päivät ovat kuukauden sisällä tai kuukaudet ovat vuosien sisällä.

Viljaa viljelevissä maissa uskotaan ja ajatellaan, että lepo todellakin voi olla hyväksi mielelle. Samalla tavalla kuin vilja pellot tarvitsevat talvella aikaa levätä, mieli tarvitsee aikaa levätä.

Sen sijaan riisiä viljelevissä maissa uskotaan ja ajatellaan, että mieltä täytyy kultivoida jatkuvasti. Samalla tavalla kuin riisipeltoja täytyy työstää päivittäin, niin täytyy työstään mieltäkin.

Molemmat ovat mielenkiintoisia näkökulmia. Osaltaan ajattelen pitävän molempia oikeina ja tärkeinä – etenkin mitä mieleen ja sitä kautta kehoon tulee niin näen, että sen harjoittaminen tulisi olla päivittäistä. Samaan aikaan näen, että joskus harjoittelu on lepo yhdestä asiasta toista asiaa tekemällä esimerkiksi.

Winston Churchill on kuuluisa esimerkki erilaisista muista harrastuksistaan. Hänellä oli harrastuksina mm. tiilien asettaminen ja taidemaalaus.

Kiinalaisessa filosofiassa on myös käsite ”wu wei” – toiminta ilman toimintaa. Riittävä määrä toimintaa riittää saavuttamaan halutun lopputuloksen. Yhtään enempää ei kannata tehdä, koska siitä on jopa haittaa.

Jari Sarasvuo on kiteyttänyt myös ajatusta muistuttavan lauseen ”lepoa liikkeessä.”

Samalla tavalla kuin luonto kerää voimia kevään varalle ja etenee – samalla tavalla sinäkin voit edetä. Lepää, pysähdy ja etene kohti kevättä.

Iloista illan jatkoa!

Janne