“Ei niin paljon kuin on mahdollista, vaan niin vähän kuin on tarpeen.” – Jari Sarasvuo

Kulutuskulttuurin kehä menee seuraavasti: ensin saat työpaikan ja sitten tuloja. Sitten käytät tuloja säästääksesi aikaa ja ratkaistaksesi tästä seuraavia ongelmia. Tulo tasosi nousee, ostat lisää palveluita ja tuotteita. Ja niin edelleen.

Lopulta koet, että sinulla on kiire ja silti koet, että sinä et ansaitse tarpeeksi rahaa. Miten olisi toinen työ? Ehkä säästökuuri? Säästökuuri tarkoittaa taas ajan niukkuutta jostakin muusta.

Milloin olet viimeksi pysähtynyt ja kysynyt itseltäsi: mitä minä oikeasti tarvitsen elämässä?

Mitkä ovat ne oikeat tarpeet? Ja mikä on riittävästi?

Täysin emme voi kaikkia omia tarpeitamme ymmärtää. Muut ihmiset, heidän palvelunsa ja ratkaisunsa ovat siinä tärkeässä osassa. Tuntemalla itseämme paremmin, voimme kuitenkin päästä paljon lähemmäs sellaista täyttymyksellistä ratkaisua.

Osta lisää ei ole ratkaisu kaikkeen. Se on yksi ratkaisumalli. Oikeasti ratkaisumallejakin on useita. Vähän samalla tavalla kuin kirvesmiehellä on muitakin työkaluja vasaran lisäksi, sinun kannattaa pohtia mitä asioita oikeasti tarvitset ja kaipaat elämääsi ja millaisin eri tavoin niitä voi ratkaista?

Ratkaisuita on maailmassa loputon määrä ja on varmasti olemassa myös parempia ratkaisuita. Lopulta parhaissa ratkaisuissa on kyse ensin tarpeen ymmärtämisestä ja sitten sopimisesta.

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne