Esimerkiksi mitä ajatukset ovat ja mistä ajatukset ovat peräisin?

Ajatukset voisivat olla ihmisen kokemustilan kaikuja. Tai sitten ne voisivat olla vaikka fysiikan näkökulmasta sähköä aivoissamme. Tai sitten biologian näkökulmasta ne voivat olla muutoksia fyysisessä kehomme ja aivojemme rakenteessa. Historiallisesti ajatukset ovat sekä kokoelma tekoja, että sanoja.

”Jokaisen teon esivanhempi on ajatus.” – Ralph Waldo Emerson

Mistä ajatukset tulevat?

Yohan John kiteyttää vastauksen kahdesta näkökulmasta:

  • Subjektiivisesti ei mistään ja kaikkialta.
  • Objektiivisesti hermoprosesseista, jotka tulevat kaikkialta.

Kaikki ajatuksemme ovat kaikuja meidän ympäristöstämme, meidän maailmastamme. Toki ajatukset sitten muuttavat muotoaan esimerkiksi sanoiksi ja teoiksi. Näin tämän muodon muutoksen samankaltaisena kuin vaikkapa miten vesi muuttaa muotoaan jääksi tai höyryksi – se on sulavaa ja luonnollista.

Täytyy myös todeta, että tietoisina olentoina meillä on erityinen kyky: tarkkailu. Tietoisen tarkkailun kautta voimme tarkkailla ajatuksiamme. Kun tarkkailuun ottaa mukaan aktiivisemman prosessin, niin voidaan alkaa puhua ajattelusta: otat ajatuksen, testaat sitä, se saattaa kestää tai hajota ja sitten voit käyttää sitä.

Ajattelu on eri asia kuin ajatukset.

Kaikilla meillä on ajatuksia. Onko ne ajateltuja on eri asia.

Sinä voit päättää.

Iloista ja energistä päivän jatkoa!

Janne