Nopea vilkaisu päiväna aiheisiin:

Wienin Terrori-isku.

Yhdysvaltojen presidentin vaalit.

Verotiedot.

Ja lista jatkuisi ties mihin saakka. Mikään näistä ei ole erityisen kiinnostava aihe.

Dalai Laman opettama hallinnantunteen harjoitus keskittyy siihen mikä on nyt. Ei siihen mitä on hetken päästä, tai mitä oli eilen vaan siihen mitä on nyt.

Nykyhetkessä oleminen vaatii edellisestä hetkestä irti päästämistä ja keskittymisen kääntäminen tulevasta kohti nykyhetkeä.

Nykyhetki ei ole luonteeltaan sellainen kuin me toivoisimme sen olevan. Nykyhetki on nykyhetken kaltainen.

Sitä nopeammin kykenemme hyväksymään nykyhetken luonteen ja sen syy-seurausketjun mikä johtaa lopulta innostavaan tulevaan, niin sitä iloisempia me olemme.

Annan esimerkin omasta epätäydellisestä toiminnasta ja ajattelustani: Innostun helposti tulevasta. Miksi innostuisin kuitenkaan tulevasta, mikäli en innostuisi siitä vaivannäöstä nykyhetkessä mitä se tuleva vaatii? Parempi palauttaa keskittyminen tähän hetkeen.

Irti päästäminen on aivan mahtava taito. Irti päästämistä voi harjoitella konkreettisesti ja on itseasiassa suostiteltavaakin, tehdä niin: kirjoita palalle paperia ajatukset joista haluat päästää irti ja sitten tiputa paperi vaikka paperinkeräykseen tai päästä se parvekkeelta alas. Kas näin olet päästänyt huolistasi kerralla irti. Harjoituksessa voi käyttää myös luovuutta: mikäli olet metsässä niin voit nimetä vaikkapa kiviä ajatuksillesi kantaa niitä ensin riittävän kauan mukanasi ja sitten päästää irti. Luovuudella ja sovellutuksilla ei ole rajoja.

Irtipäästäminen eroaa myös ajatusten kieltämisestä. Keskeinen ero lienee tunnustaminen, tunnistaminen ja pyrkimys ymmärtää ilmaantuneita ajatuksia, että ne on ajatuksia ja ajatukset eivät sinua tai minua määritä.

Kun olet päästänyt irti onnistuneesti sekä menneistä taakoista, että tulevista huolista, voit alkaa keskittyä nykyhetkeen ja vaikka kysyä: mitä ilon aiheita minulla nyt on?

Mieli oppii kun sitä harjoittaa. Harjoita mielesi päästämään irti ja löytämään ilo ja sinä löydät sen.

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne