Turhautuminen hetkessä on yksi osa ihmisenä elämistä. Uudelleenmäärittelevällä tilanteen voit löytää uutta puhtia päiviin ja hetkiisi.

Tunne siitä, että pystymme vaikuttamaan elämäämme on keskeistä hyvän kokemuksen kannalta.

Kun tunne hallinasta katoaa, epävarmuus ja kaaos valtaavat. Turhautuminen saattaa yllättää. Saattaa ahdistaa. Saattaa tulla riittämättömyyden tunteita ja pelkoa sekä muita tunteita.

Kielteisiä kokemuksia ja tuntemuksia ei kannata kieltää, kuten voisi helposti kuvitella, että siitä vaikka positiivisessa ajattelussa olisi kyse. Oikeastaan päinvastoin: kaikki kokemukset ja tuntemukset kannattaa hyväksyä ja todeta sellaisina kuin ne on.

Kielletyt tunteet ja kokemukset useimmiten palaisivat vain myöhemmin vahvempina takaisin. On paljon parempi todeta ja hyväksyä niiden läsnäolo. Se mitä tulee tunteisiin ja kokemuksiin ylipäätään pätee kuitenkin se, ettei niihin kannata liikaa samaistua.

Rudyard Kiplingin If runossa on hieno lause ”if you can meet triumph and disaster, and treat those imposters just the same.” Eli mikäli kykenet tapaamaan voiton ja katastrofin ja kohtelemaan niitä huijareita avian samalla tavalla. Siitä on pitkälti myös tunteiden ja kokemusten kanssa kyse: ne ovat osa meidän sitä läsnäolon kokemuksen jatkumoa. Ne ovat osa meitä, mutta ne eivät määrittele meitä.

Oikeastaan me voimme määritellä mitä me ajattelemme tuntemuksista. Esimerkiksi turhautuminen voi tuntua kovin kielteiseltä yhden hetken näkökulmasta ja se voi muuttua vaikka sanoiksi ”minä en osaa tai saa mitään aikaiseksi.” Tuntemusta voi auttaa käsittelemään mikäli alkaa tarkastella tuntemusta erilaisesta näkökulmasta – esimerkiksi mestarin harjoitus on tällainen: mikä tässä on ollut hyvää? Toinen näkökulma voisi olla pidempi näkökulma, vaikka vuosi tai viisi vuotta. Kolmas näkökulma voisi olla sen muistaminen, että turhautuminen lopulta johtaa tulokseen – se on tunnehinta läpimurrosta kuten Jari Sarasvuo kiteyttää.

Mikäli tuntuu siltä ettei tule mitään pysähdy ja mieti tilannetta uudelleen esimerkiksi näiden ajatusten kautta:

  1. Määrittele kehys uudelleen. Esimerkiksi kenen mielestä tai millä mittarilla?
  2. Muista keskittyä asioihin joista voit päättää. Keskity tekemiseen ja mieti tekemisen hedelmiä pidemmällä aika perspektiivillä kuin se nykyhetki. Oletko edennyt edelliseen viikkoon? Entä kuukauteen? Mitä on tapahtunut vuodessa?
  3. Keskity hyvään. Keskity vahvuuksiin Keskity oppeihin. Muista, että jokaisessa tilanteessa on jotain mitä voit oppia ja sitä kautta olla kiitollinen siitä.

Iloista ja energistä päivän jatkoa!

Janne