ranunkeln-5099319_1920.jpg

Nykytilasi eli sinun elämäsi mitä elät nyt on seurausta tietynlaisista ratkaisuista, jotka täyttävät sinun tarpeitasi ja halujasi. Olet todennäköisesti tehnyt parhaasi. Lopputulos on edelleenkin tilkkutäkki.

Saatat olla oikein tyytyväinen lopputulokseen. Saatat olla tyytymätön lopputulokseen. Saatat nähdä selkeän polun tilanteesta toisenlaiseen. Tai saattaa olla, että et oikein tiedä mitä tässä elämässä oikeastaan tulisi vielä tehdä.

Kun ei tarkalleen ottaen tiedä mikä tyytymättömyyttä tai sekavuutta elämässä aiheuttaa on lohdullista muistaa, että on todellakin olemassa erilaisia ratkaisuita samaan ongelmaan.

Esimerkkinä voidaan käyttää nälän tunnetta: tarkkaile maailmaa niin löydät ihmeellisen suuren määrän tapoja käsitellä nälkää. Ruokaa voidaan syödä todella monin eri tavoin valmistamatta, tai valmistaen. Ruokaa voidaan olla myös syömättä tai syödä sitä ainoastaan tiettyyn aikaan tai tietyin ehdoin. Ruokaa voidaan syödä vähän, sitä voidaan syödä tarpeettoman paljon tai sopivasti. Jos miettii tiukasti yhdessä ajassa ja paikassa, kuinka monia eri vaihtoehtoja ruoalle on oikeastaan olemassa? Todennäköisesti kymmeniä tai satoja mikäli elät suomalaisessa yhteiskunnassa.

Yksi elämäni intohimoista on ymmärtää ihmismieltä. Kun oppii ihmisestä, ei voi ollla oppimatta yhteisöstä. Syntymästään asti ihminen on yhteisön jäsen, joten mielemme on kehittynyt myös huomioimaan muut ihmiset. Muut ihmiset ovat oikeastaan mielemme jatke.

Koska ihminen on yhteisön jäsen, tarvitsemme ratkaisuita toimia tässä yhteisössä. Yksi tällainen ratkaisu on raha. Raha on luottamusta. Fiat raha on täysin mielikuvitteellista, eikä omaa arvoa itsessään. Se on täysin luottamukseen perustuvaa.

Se miten rahaa ansaitsemme ja mihin me sitä käytämme on myös viittaus luottamukseen.

Myös se kuka saa luoda rahaa, kuka saa sitä verottaa ja kuka saa sitä lainata ovat luottamuskysymyksiä.

Oma taustani on työtä tekevästä perheestä ja suvusta, jossa korkeakoulututkinnon suorittaneet ovat yhden käden sormilla laskettavissa. Se tarkoittaa sitä, että ratkaisut joita taustani puolesta ovat tulleet ovat keskittyneet yksinkertaisuuksiin: työn tekeminen tai sitten vaihtoehtoisesti kouluttautuminen mikäli sellainen kiinnostaa.

Työn tekemiseen kannustettiin.

Kouluttautumiseen suhtauduttiin myönteisesti sen suuremmin kommentoimatta.

Olen kokeillut kumpaakin ja todennut, että ratkaisuina nämä eivät ole riittäviä.

Oma intohimoni oppimiseen on syvällistä ja jatkuvaa. Syvällinen oppiminen vaatii tekemistä, tekemisen jälkeistä reflektointia ja keskustelua muiden kanssa ketkä ovat samankaltaista asiaa joko tehneet nyt tai aiemmin. Parasta oppiminen on valmentajan läsnäollessa, joka kykenee antaa tehdystä suorituksesta palautetta ja ohjausta tekemisen suuntaan.

Työn tekeminen saattaa ehkä opettaa, mutta se ei ole mikään ratkaisu esimerkiksi mitä rahaan tulee.

”Palkkatyön tekeminen on lyhyen tähtäimen ratkaisu pitkän tähden ongelmaan.” – Robert Kiyosaki

Sitten toinen asia: muodollinen koulutus on kiva juttu, mutta se ei riitä mihinkään. Kiitoksena kaikille ketkä sitä toivovat ja tahtovat niin herran vuonna 2020 laadukasta sisältöä ja oppimismahdollisuuksia on enemmän kuin minään maailman aikana aikaisemmin ainakaan tämän hetken ihmisymmärryksen mukaan.

Lisäksi mielettömän varauden keskellä eläessämme niin myös opettajia ja innokkaita kanssaoppijoita on enemmän kuin missään maailman aikakautena, eli mikäli innostusta on niin ei kun vaan ottamaan selvää.

Selvän ottaminen on avainsana myös paremmissa ratkaisuissa: sinä koet tuskaa, koska et tiedä paremmista ratkaisuista tai niiden olemassaolosta. Olet lukkiutunut oman kuplaasi ja et ole sallinut parempia ratkaisuita maailmaasi.

Lopuksi Paul J. Meyerin maaginen lause: ”What you vividly imagine, ardently desire, sincerly believe and enthusiastically act upon, must inevitably come to pass.”

Se mitä pystyt kirkkaasti kuvittelemeen mielessäsi,

hartaasti himoitsemaan,

vilpittömästi uskomaan,

innokkaasti toimimaan,

Se tulee vääjäämättömästi olemaan totta.

Huomaa, että näkeminen on edellytys. Me näemme rajallisen määrän: lukkiudumme ja menemme tukkoon. Kielteinen kierre on sitä, että toteutamme huonoa ratkaisua joka ei tuo tyydyttäviä tuloksia vaan lisää kielteistä stressiä saada parempia tuloksia.

Sano ei tällaisille ratkaisuille. Ota aikaa. Mieti mikä voisi olla paremmin? Sitten kuvittele se. Opettele kärsivällisesti ja hartaasti himoitsemaan sitä mikä voisi olla paremmin. Ala uskomaan itseesi ja omaan näkyysi. Ala toimimaan sen näyn mukaisesti. Ja siitä tulee totta.

Iloista ja energistä äitienpäivää!

Janne