gold-coloured-human-statue-2098578.jpg

Oppiminen on seurausta kokemuksen jälkeisesti pohdinnasta.

Voimme yrittää uskotella oppivamme jotain kirjoista, mutta ennen kuin alamme laittaa ymmärrystä toiminnaksi niin emme vain osaa riittävästi. Sen vuoksi kaikesta mitä ”opimme kirjoista” meidän tulisi viedä toimintaan mahdollisimman paljon.

Se on syy miksi yritän lukea vähemmän ja toimia enemmän.

Omassa elämässäni ensin en lukenut laisinkaan. Lukeminen siihen nähden on ollut suuri loikka. Nyt seuraava tehtävä on muuttaa enemmän kirjaymmärrystä toiminnaksi.

Vasta kun toiminnasta syntynyt kokemus on olemassa, voi sitä pohtia ja verrata myös omaa kokemusta kirjassa kuvattuun ymmärrykseen.

Menetelmä jota käytän on mestarinharjoitus. Mestarinharjoituksessa on kaksi osaa:

  • Mikä meni hyvin?
  • Mitä tehdä toisin?

Painotus tekemisessä, ei siinä mitä tai kuka sinä olet tai joku muu. Keskity asioihin, joista sinä voit päättää.

Ensimmäinen osa keskittyy löytämään toimivat elementit ja asiat ja tietenkin vahvistamaan ja rakentamaan niiden päälle.

Toinen elementti voi olla paras työkalusi hienosäätämään suuntaa. Keskity totuuteen. Totuudesta saa voimaa ja totuus on vankka rakennuspohja. Kun toimit totuudesta käsin, et kärsi yllättäviä romahduksia, etkä haaskaa energiaasi asioihin joita ei kannata jatkaa.

Muista kuitenkin, että kyseessä on sinun tulkintasi totuudesta. Älä luota siihenkään liikaa vaan etsi objektiivisia faktoja ja havaintoja aiheesta ja tutki niitä. Käytä painotusta, kaikki havainnot, mielipiteet tai edes faktat eivät ole samanarvoisia.

Olemme kaikki ainutlaatuisessa elämäntilanteessa. Ja samaan aikaan on yllättävän paljon toistumakohtia löydettävissä historiasta.

Toiminnan jälkeinen pohdinta on elämän suola. Se tuo suuntaa, etenemisentunnetta ja ennen kaikkea syvää oppimista. Miten voit missään epäonnistua mikäli opit niin paljon kuin voit oppia?

Ja sitten onnistumisista. Tulkitse onnistumisia suhteessa tavoitteeseen. Oma suositukseni on myös asettaa tavoitteet sinun tekemisesi mukaan. Siitä voit ainakin päättää. Tulos on vahvasti ulkoisten tekijöiden vaikutuksen alla ja sinun tekemisesi vaikuttaa siihen sen verran mitä se vaikuttaa.

Kun arvioit puhtaasti tekemistä katsot silmästä silmään syvälle omaan sieluusi.

Saatat löytää vinkkejä ja oppimista ennen kaikkea myös itsestäsi kun alat tutkia omaa toimintaasi. Sinä itse vaikutat eniten toimintaasi ja sen vuoksi onkin erinomainen neuvo oppia tuntemaan itsesi. Saatat löytää itsestäsi paljon enemmän voimaa ja energiaa mitä uskoitkaan löytäväsi. Tunteet ovat merkki siitä, että energia on liikkeessä ja sinua tulisi siis kiinnostaa se miten paljon pystyt saamaan tunteita liikkeelle.

Mikä on sinun tunnetilasi toiminnan jälkeen?

Mikä oli sinun tunnetilasi toiminnan aikana?

Mikä oli sinun tunnetilasi ennen toimintaa?

On mahdollista, että tankkiisi jää paljon käyttämätöntä. David Goggins arvioi kirjassaan Can’t Hurt Me, että ihminen keskimäärin saa itsestään irti 40% suorituksen aikana. Enimmäkseen kyse on omasta mielestämme – mitä me uskomme itsestämme ja miten me toimimme silloin kun on aika ottaa irti enemmän.

Myös tämän näkökulman voi ottaa mestarinharjoitukseen: haastoinko itseäni ja millä mittareilla?

Mestaruus on aloittelijuutta. Aloittelijan mieli on auki mahdollisuuksille, haastamiselle ja oppimiselle.