time-3222267_640 (1).jpg

Jatkuva muutos tarkoittaa, että ympyrä sulkeutuu enemmin tai myöhemmin.

Toisin sanoen muutos itsessään ei ole muutos vaan paluu. Sanan nostalgia alkueräinen tarkoitus on tarkoittanut koti-ikävää, joka on riivannut kotoa poissa olevia palkkasotureita.

Myös luonnossa eri tilat vaihtelevat, samalla tavalla kuin ihmisen elämässäkin.

Ihminen saattaa pyrkiä elämään täysillä.

Hän joka kiirehtii ei ehdi.

Hän joka ei kiirehdi, ehtii ajallaan.

Shakespeare kuvasi elämää näytelmäksi ja kaikkia ihmisiä näyttelijöiksi, jotka vuorollaan esittävät useita osia. Shakespearen monologi ”As you like it” kuvaa ihmisen seitsemää ikää, jota kukin kuvaa erilainen ääni.

Ihminen hahmottaa helposti elämän alkuna ja loppuna. Se mitä me emme näe, on miten tämä kaikki nivoutuu yhteen. Ikään kuin näkisimme ainoastaan yhden puolen ja olisimme sokeita lopulle. Olemme sokeita niille yhteyksille, jotka ovat ilmiselviä ja silti emme niitä näe, emmekä niihin usko.

Uskomme tekee meistä outoja. Toisaalta kykenemme uskomaan asioihin joilla ei ole mitään pohjaa ja toisaalta emme kykene löytämään riittävästi todisteita sille mitä me etsimme. Emme löydä totuutta, koska totuus muuttaa muotoaan. Maailma ja muuttuujat joita on maailmassa muuttuvat, taustalla vaikuttavien voimien ja lakien olevasta muutoksesta meillä ei ole edes käsitystä, niiden uskomme olevan ennallaan.

Toistot ovat elämää. Se minkä koemme uudeksi on vain jotain unohdettua. Se minkä uskomme uudeksi on juuri sitä. Se minkä muistamme vanhaksi on juuri sitä.

Toinen kaipaa uutta.

Toinen kaipaa sitä samaa uudestaan.

Kannattaako uutta rakentaa?

Kannattaako vanhaa säilyttää?

Mennyt palaa uutena aikana. Uusi aika on kovin tutunoloista.

Uusi ja vanha molemmat kiehtovat niitä ketkä niitä kaipaa. Missä oikeastaan on ero?