dictionary-1149723_1280.jpg

Keskeneräinen saattaa välillä olla parempi kuin valmis. Valmis on jo mennyttä, keskeneräinen elävää ja vahistuvaa.

Siitä päivästä lähtien kun päätin kirjoittaa kirjan tiesin ettei siitä tule riittävän hyvä sisäisen tarkastajan standardeilla. Sama se on ollut silloin kun kirjoitin blogia, emmä kokenut, että ne on riittävän hyviä. Kirjaa kirjoittaessa sisäistä tarkastajaa tulee harvemmin laitettua jäähylle, joten ajattelin tehdä sen vaihteeksi yhden tämän päivän kirjoitusosuuden jälkeen näin blogin muodossa.

Tässä keskeneräiset teesit myönteiseen elämänmuutokseen:

Aloittamisen ja yrittämisen tärkeys. Yrittäminen on tärkeämpää kuin onnistuminen. Sinnikäs yrittäminen on kaikista tärkeintä. Sinnikäs yrittäminen liittyy myös siihen, että jaksaa tehdä toistoja ja palata. Kun päättää tehdä jotakin, täytyisi yrittääs ellainen tuhat kertaa ennen kuin antaa periksi ja arvioi uudelleen muita päätöksiä. Kuulostaa kovalta luvulta? Suhtaudu sellaisella vakavuudella kyllä päätöksiin, muuten minusta teet päätöksiä liian kepein perustein.

Syy-seuraussuhteiden hahmottaminen. Tapahtumilla on syy. Osa syistä on ulkopuolella. Pieni osa niistä on sinun päätettävissä. Tajua syyt jotka ovat sinun päätettävissä ja päätä mitä teet niille suhteessa omiin rajallisiin voimavaroihisi.

Mikään mitä tapahtuu ei ole sattumaa. Kun alat ymmärtää syy- ja seuraussuhteita, ymmärrät ettei sattuamia ole olemassa on syitä ja seurauksia. Se, että et näe tai ymmärrä syitä ja seurauksia ei tarkoita etteikö niitä ole. Kykymme ymmärtää ja havaita on rajallinen. Jopa koko ihmiskunnan dokumentoitu ymmärrys on rajallinen, niin miten sinäkään yksin pystyisit ymmärtämään tätä maailmaa?

Rakasta sitä mikä on nyt. Koska sinulla on ainoastaa nykyhetki, käytä se fiksusti. Voit tehdä valinnan: joko vahvistaa itseäsi ja muita. Mikäli et koe nykyhetkeä merkitykselliseksi vähintä mitä voit tehdä on valmistautua tuleviin merkityksellisiin nykyhetkiin. Se mitä sanotaan voittamisesta on pötypuhetta: asia jolla on väliä, niin on valmistautuminen itselleen merkityksellisiin hetkiin.

Muista olevasi kuolevainen. Kuolet nopeammin ja todennäköisemmin kuin uskotkaan. Kuolema on voittanut ihmisen sellaisen yli 118 miljardia kertaa ja ihminen ei kuolemaa kertaakaan. Sinulla on nykyhetken lahja ja voit päättää tehdä sillä jotakin. Tee jotakin merkityksellistä. Päätä tehdä jotakin, ja yritä tehdä se jokin niin kauan kunnes onnistut tai kuolet.

Kasvata vapauksiasi.  Mikäli selviät tästä elämästä seuraavaan hetkeen, olisi tuhlausta mikäli et samalla vahvistaisi itseäsi, asemaasi ja muita ympärilläsi. Ole siis plussa tässä ihmiskunnan kehityskaaressa, älä miinus. Tietenkin kypsät ihmiset kääntävät myös vastoinkäymiset mahdollisuuksiksi vahvistaa itseään ja muita koska he rakastavat nykyhetkeä. Keskity kuitenkin itsesi vahvistamiseen.

Uhraa heikkoja valintoja, jotta voisit antaa enemmän. Mitään tärkeää et voi saavuttaa ellet uhraa jotakin. Suomeksi sanottuna uhraaminen tarkoittaa taas valintojen tekemistä. Sinun täytyy jättää tekemättä jotakin vähemmän tärkeää, suhteessa siihen mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä.

10 sekuntia erottaa reaktion ja kasvavat vaihtoehdot. Kun haluat päätyä merkityksellisempiin nykyhetkiin niin tarkkaile itseäsi paineistetuissa tilanteissa. Saat vaihtoehdon, ensimmäinen mieleen tulevasi reaktio on se mikä on johtanut sinut nykyhetkeen. Keksitkö muita vaihtoehtoja? Mikäli et keksi hetkessä edes 10 sekunnin jälkeen niin yritä edes ottaa opiksi ja keksiä tulevia vastaavia hetkiä varten vaihtoehtoisia toimintatapoja. Päätöksemme hetkissä luovat nykyhetkemme.

Ideasta elämään 3:ssa sekunnissa. Kun tiedät olevasi tilanteessa, josssa voit luotta ja tunnistat valmistautumisesi vuoksi tilanteen oikeaksi. Sinun ei pitäisi odottaa kolmea sekuntia kauempaa aloittaaksesi tehdä jotain asian hyväksi. Minimissään jokin kalenterimerkintä tai muistiinpano asian edistämiseksi. Hienoja esimerkkejä on jokin minuutin videon purkittaminen ja lähettäminen samantien. Läpimenoaika ideasta toimintaan kokonaisuudessaan alle 10min.

Palaa päätöksiin ja toimintaan toistuvasti.  Koska unohdat kuitenkin mitä päätit tai ainakin sen mitä sinun piti tehdä, niin palaa päätöksiisi toistuvasti. Olet luvoa ihminen, keksit kyllä keinot muistuttaa itseäsi päivittäin tai tunneittain tärkeistä asioista.

Muista hengittää. Sitten kun muistat hengittää niin voit alkaa opetella hengittämään. Kun sinulla on happea, sinulla on mahdollisuuksia.

Tekeminen ja tekemättömyys. Tekeminen on tärkeää, joskus kuitenkin tekemättömyys on paljon paljon tärkeämpää.

Muista mistä voit päättää eli aloita itsestäsi.  On rajallinen määrä asioita, joista voit päättää. Unohda ulkokehän asiat, unohda muut. Et voi päättää mitä muut tekee, joten heihin ei kannata yrittää  vaikuttaa. Olet huomattavasti vaikuttavampi vilpittömänä omana itsenäsi. Keskity asioihin joista voit päättää ja huomaat pian kuinka rajallisia nämä asiat ovat. Asiat joista voit päättää liittyvät siihen miten reagoit, miten kommunikoit, miten olet läsnä, mitä teet vai teetkö mitään…

Nöyrry oppimaan. Sanotaan, että viisas ihminen kuuntelee vaihtoehdot ja valitsee niistä parhaat. Sitten tietenkin luova ihminen voisi vielä miettiä muutaman vaihtoehdon lisää. Toisaalta kannattaako vaihtoehtoja pohtia liikaa vai ryhtyä nopeasti toimimaan? Keinoja ja malleja menestyä on yhtä monta kuin on urheilijaa kisassa. Tärkein ei täydellisyys vaan oppiminen ja sen oppimisen soveltaminen. Nöyryys on asenteena sellainen, joka saattaa avata mielenkiintoisia ovia. Nöyryys valmistaa meitä tulevia koitoksia varten.

Kuuntele myös itseäsi. Sinä joka haet viisautta ulkopuolelta, älä unohda mittavaa viisautta mitä jo tiedät ja olet todennut toimivaksi.

Ota aloite. Tulevat hetket kuuluvat niille, jotka ottavat ja pitävät aloitteen. Aloite tarkoittaa ohjausrvaltaa. Tietenkin ohjausvalta on yksi suuri vitsi, vitsit saattavat olla kuitenkin hauskoja eri näkökulmista: on siis kertoja ja ne ketkä kuuntelee.

 

* * *

Teesit kaipaavat antiteesejä. Kiitos niistä jo etukäteen.

 

Iloista keskiviikkoa!

 

Janne