balanced-rock-1659945_640 (2).jpg

Nykytilan hyväksyminen ja rakastaminen.

Kiitollisuus.

Tarkoitus.

Toiminta.

Kysymys kuuluu, miten hyvin tänään pystyy keskittymään toimintaan? Mitä tänään irtoaa? Ja kuka siitä hyötyy.

Jälkimmäinen osuus kertoo paljon kypsyyden tasosta. Rakennetaanko tulevaisuutta tuleville sukupolville vai kenties vain omaa seuraavaa lyhytkestoista mielihyvää. Tässä on maailmojen ero.

Aivan kuten ongelmia on vaikea ratkaista siltä tasolta miltä ne on luotu on vaikea oivaltaa, että tuo toiminta jota tuossa juuri tehdään saattaa ratkaista sen ongelman lopulta.

Sukupolvien aikana on olemassa neroja, joko poikkeuksellisen lahjakkaita tai kyvykkäitä ihmisiä. Joskus nerouden tunnistaa ilmiselvästi heti. Toisinaan sitä on vaikea tunnistaa ja ymmärtää lainkaan.

Vincent Van Gogh on esimerkki taitelijasta jota ei arvostettu omana elin aikanaan lainkaan. Hän oli valmis uhraamaan vaikka päivittäisen ruokansa useiden päivien ajaksi, jotta hänellä olisi varaa toteuttaa elämäntehtäväänsä. Aikalaiset eivät paremmin Goghista piitaanneet, hänen neroutensa tunnistettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Keksijäneroista esimerkiksi Nikola Teslan monet oivallukset olivat aikaansa edellä. Hänen keksintönsä toki kävivät dialogia aikakauden kanssa, silti hän oli merkittävästi ajattelussaan aikaansa edellä. Meillä edelleenkin on hädin tuskin langatonta sähköä arjessaan vaikka tämäkin oli Teslalle melkeinpä itsestäänselvyys.

Ei tarvitse olla nero antaakseen jotain maailmalle ja ympäröiville ihmisille. Neroutta on myös olla hyväksymättä sitä keskinkertaisuutta jota on ympärillämme. Se status quo ”miten asiat on aina tehty” ei tarkoita, että sitä tulisi toistaa. Jos saastutamme ympäristöämme, ei meidän tarvitse sitä jatkaa. Meidän tulee oppia sanomaan ei.

Toinen esimerkki on muovi: on kummallista miten paljon muovijätettä me siedämme. Miksi? Koska siitä on tullut tapa josta harva on vaivautunut ottamaan selvää.

Moni asia voitaisiin ratkaista arkijärjellä, jos me vain pysähtyisimme.

Kuka siitä mitä sinä teet, niin hyötyy? Ketä kaikkia otat huomioon päätöksilläsi? Mitä tahtoisit saada aikaan elämälläsi? Elämäsi on tänään. Mitä sinusta tänään vielä irtoaa?