gooseberry-2345496_960_720.jpg

Minulla on monta työtä ja lopulta on vian yksi työ. Se miten päiväsaikaan moni minut tunnistaa on myyntikonsultin tai tiiminjohtajan tittelistä. Nämä tittelit ovat vain tiettyjä rajauksia suuremmasta tehtävästä. Välillä olen myös moraalifilosofi. Oikeasti olen kuitenkin filosofi.

Filosofin työ on jatkuvaa puutarhan hoitoa. Ensin on aloitettava itsestään, laitettava oma sisäinen järjestys kuntoon ennen kuin voi edes harkita auttavansa muita ihmisiä. Järjesys on heikkoja kuten puutarhan hyötykasvit. Kaaos on sen sijaan arvaamatonta.

Kaaoksessa selviytyy vahvat ja vahvistuvat. Ellet vahvistu, kuihdut. Filosofi ymmärtää tämän oikein hyvin ja siksi hän aloittaa itsestään joka päivä.

Taitava filosofi oivaltaa, ettei maailmaa kannata kritisoida ennen kuin oma maailma on täydellisessä järjestyksessä. Voiko omaa maailmaa saada täydelliseen järjestykseen? Hetkellisesti tämä näyttäisi olevan mahdollista, ainakin kun katsoo vaikkapa Buddha esimerkkiä.

Yrittänyttä ei laiteta.

Sisäinen järjestys ei riipu niinkään paljoa ulkoisista tekijöistä. Emme tarvitse siis ulkoisia asioita, ollaksemme sisäisesti järjestyksessä. Ulkoiset asiat voivat auttaa tai estää meitä saavuttamasta sisäistä järjestystä.

Kysymys pohdittavaksi: Miten oma ympäristösi tukee sisäistä järjestystäsi?

 

Ajattelutavat ja työkalut sisäisen järjestyksen luomiseksi

Sisäisessä järjestyksessä on ennen kaikkea kyse järjestämisestä. Laitat ajatukset, asiat ja tekemiset järjetykseen.

Ajatus kuulostaa helpommalta mitä se on.

Jos osaisit tämän, olet todennäköisesti jo miljardööri ja sinulla on huippuunsa asti hiottu keho.

Järjestyksen luominen vaatii järjestämistä. Tieto täytyy laittaa järjestykseen ja sitten toimia sen mukaan. Jos tiedämme mitä pitää tehdä ja sitten teemme sen, niin elämä on kohtuullisen yksinkertaista.  Mikset siis vaan tee?

Mielemme keksii kaikenlaisia tekosyitä miksi emme voi tehdä ja vaatii aikamoista ponnistelua purkaa näitä defenssejä sekä rakentaa kestäviä tapoja. Tavoissa on sellainen hieno ominaisuus, että ne vahvistuvat sitä mukaa mitä niitä harjoitamme.

Tämä ominaisuus periytyy kehoomme meidän mieleltämme. Mielemme rakenne on sellainen, että se pyrkii jatkuvasti tekemään toistuvat toimenpiteet helpommin ja vähemmällä kustannukselle. Se mitä teemme toistuvasti, se meissä vahvistuu.

Jokainen valinta arjessa, joko vahvistaa meitä tai heikentää mietä.

Sen vuoksi tekemisen ja tekemättä jättämisen päätökset ovat tärkeitä.

Kaikki mitä tarvitsee tulla tehdyksi tulee tehdyksi kun järjestys on sinulle kirkas.

Tarvitset siis ajattelutapoja. Ensin sinun on tultava tietoiseksi siitä mitä ajattelet, jotta voit alkaa hiomaan ajattelutapojasi. Ala dokumentoida elämääsi ja käy tätä tuomitsematta itsesi kanssa läpi. Onko siinä mitä teen mitään järkeä ja miksi?

Oman elämän hetkien objektiivinen tarkkailu onnistuu myös meditaation kautta.

Itse suosin sekä kirjoittamista, että meditaatiota. Päiväkirjatyöskentely on minulle se kaikista tärkein työkalu koska  kirjoitettuja ajatuksia pystyy käsittelemään kuin ne eivät olisi omia.

 

* * *

Filosofin työ on jatkuvaa järjestyksen luomista. Elämä uudelleenjärjestäytyy jatkuvasti.

 

Iloista lauantaita!

 

Janne