buddha-199462_640.jpg

Jari Sarasvuo sanonut, että identiteetti on vahvin vipu.

Omasta kokemuksestani saan huomata, että identiteetti suorastaan pakottaa toimimaan tietyllä tavalla.

Identiteettiin liittyy eritysiesti ihmismielen uskomukset siitä kuka on ja vieläkin vaikuttavampana voimana säilyttää se kuka on. Mielessä on tietty jatkuvuuden periaate. Mikäli kokemamme identiteetti on meille relevantti, emme halua päästää siirtä irti. Olemme valmiita lähes mihin tahansa uhraukseen sen identiteetin eteen.

Nämä ovat tietenkin vain omia kokemuksiani ja pohdintojani. Huomaan itsessäni tällaisia taipumuksia siihen mitä kirjoittamesiin tuleen. En varsinaisesti identifioidu enää niin vahvasti kirjoittajana, kuin ajattelijana ja luovana ihmisenä.

Seth Godinin oppi siitä, että täytyisi tehdä joka päivä jotakin elää vahvasti minussa. Tiedän, että pieni tuska tänään on paljon iloa huomenna. Tätä olen saanut todistaa päivä toisensa jälkeen sen jälkeen kun olen näitä uhrauksia tehnyt.

Identiteetti voi olla myös rajoittava voima, jonka vuoksi me emme toimi.

”En ole sellainen kuntoilijatyyppi.”

”En ole sellainen lukijatyyppi”

Näitä uskomuksia omasta identiteetistämme on vaikka millä mitalla. Niitä on kertynyt tiedostamatta ja tietoisesti koko elämämme ajan.

Se määrä kokoelma tapoja ja uskomuksia mikä olemme on niin valtava, ettei sitä tietoisilla ponnisteluilla hetkessä muuteta. 10 vuotta henkilökohtaista elämää tietoisesti muovanneena ihmisenä en suoranaisesti suosittele muutosta ellet koe pakottavaa tarvetta. Pakottava tarve on kaikista toimivin motivaatio tietoiselle muutokselle.

Muutos muuten tapahtuu joka tapauksessa: se on tietoinen tai tiedostomaton.

Tietoisen muutoksen määrä kannattaa linjata tiedostamattomien tapojen jatkeeksi. Vivuta jo olemassaolevia tapoja. Charles Duhiggilla on käsite ”keystone habits” eli sellaiset peruskalliotavat. Ne ovat vahvoja, säännöllisiä ja toistuvia tapoja, joiden ympärille voit rakentaa muita tapoja.

Esimerkiksi minulle vahva peruskalliotapa on päiväkirjan kirjoittaminen. Kirjoitan joka päivä ja päiväkirja on minulla jatkuvasti auki kun olen kotona. Tallennnan sinne kaikenlaisia ajatuksia ja ideoita, sekä kokoan parhaat ajatukset päivän varrelta. Viimeistään illalla saattaa käydä niin, että kun teen yhteenvetoa päivän myönteisistä tapahtuneista asioista saattaa käydä näin niin kuin nyt: haluan kirjoittaa vielä blogin.

 

Lyhyt oppimäärä kielteisen tavan purkamiseen:

– Tunnista mikä ei toivotun tavan laukaisee.

– Kun löydät laukaisevan tekijä, mieti miten voisit joko välttää sen kokonaan tai aiankin minimoida sen vaikutukset? Mikäli et voi kokonaan välttää tilannetta, mieti miten voisit vahvistaa itseäsi ennen niitä tilanteita?

– Löydä vaihtoehtoisia ja vahvistavaa toimintaa ei toivotun tilalle.

 

Lyhyt oppimäärä myönteisen tavan luomiseen:

– Tunnista haluttu toiminta ja tulos, etsi esimerkkejä ja inspiraatiota sekä pidä nuo esimerkit jossain näkyvillä.

– Tee tekeminen helpoksi ja tee tekemistä joka päivä. Tee mielummin vähän kuin ei ollenkaan. Mikäli 30min ei onnistu, aloita 15 minuutilla. Mikäli se ei onnistu aloita 5 minuutilla. Mikäli se ei onnistu aloita minuutilla… Muista, että tekeminen on aluksi tärkeämpää kuin onnistuminen.

– Seuraa tekemistä ja tuloksia, onko näistä jotain opittavaa? Säädä tarvittaessa suuntaa. Onnistele ja palkitse itseäsi oikeiden asioiden tekemisestä.

– Toista ja nauti tuloksista.

 

Frank Outlawin kiteyttämää ajatusta mukaillen: Ajatuksistasi tulee sanoja. Sanoistasi tulee tekoja. Teoistasi tulee tapoja. Tavoistasi tulee luonne. Luonteestasi tulee identiteettisi. Identiteetistäsi tulee kohtalosi.

 

Energistä illan jatkoa!

 

Janne