cliff-jump-491430_640.jpg

Elämä on jatkuvaa muutosta. Kaikki voi muuttua nopeastikkin ja nopeat muutokset kysyvät eniten taitavaa reagointitapaa.

Kaikki oli erinomaisesti, kunnes nousin ylös ja tunsin vasemmassa jalassani piston. Mikä se voisi olla? Tarkkailtuani hetken tajusin, että jonkinlainen tulehdustila jalassa on käynnissä. Googlasin tyypillisimpiä tällaisia jalan oireita ja löysinkin erilaisia listoja. Osuessani kihdin kohdalle ymmärsin nopeasti olevani todennäköisesti oikeassa. En voi suositella Google diagnoosia kenellekkään, silti oireet ja ilmenemismuoto vahvasti siihen viittavaat.

Kysyin itseltäni: miten Tom Rath tässä tilanteessa reagoisi? Miten Marcus Aurelius tähän tilanteeseen reagoisi?

Hetken aihetta pohdittuani unohdin nämä herrat ja minua rupesi kiinnostamaan tämä ilmiö enemmänkin. Jatkoin aiheen tutkimista, lukemista ja pohtimista.

”Kihti johtuu uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin.” – Duodecim Terveyskirjasto

Käytännössä kyse lienee kuitenkin kehon tavasta reagoida tietynlaiseen stressiin. Mitä tähän tulee, niin kyse on loppujen lopuksi elämäntavoista. Alkoholi erityisesti nostaa riskiä merkittävästi. Myös ruokavalio on merkittävässä osassa.

Kasvaneen ymmärryksen valossa ei voi kuin olla kiitollinen elämästä ja tämän ihmeellisyydestä. Elämä tuntuu helpolta kun ymmärtää asioita. Kaikki on erinomaisesti.

Tämä kasvanut ymmärrys ja sen oivaltaminen kuinka vähän ymmärtää johtivat minut pohtimaan syvemminkin aihetta.

Huomasin myös eräässä terveys blogissa mielenkiintoisen kirjoituksen: ”Lopulliset hyvästit ammatti-identiteetille – kipeä kohta sairauteen sopeutumisessa.” Maria Strong oli kirjoittanut siitä miten MS taudin seurauksena on joutunut jättämään työnsä vastentahtoisesti.

Elämä on tosiaan jatkuvaa muutosta ja me olemme kuolevaisia. Täytyy rakastaa kohtaloaan.

Mitä kun äkillinen muutos tulee ja tapahtuu kuten Marian tapauksessa. Kuka sinä sitten olet?

Sinä olet paljon enemmän kuin ajatuksesi, puheesi, tekosi, perheesi tai työsi.

Nämä kaikki ovat osa sinua, sinä olet paljon paljon enemmän.

Sinä olet mitä sinä valitset olla.

Marcus Aurelius ei olisi halunnut olla keisari, vaan filosofi. Hän ei kuitenkaan myöskään valittanut kohtalostaan vaan rakasti sitä ja ryhtyi toimintaan.

Kuka tahtoisi jatkuvasti syöpää tuottavan kehon? Tom Rath ei sitä valinnut, muttei myöskään uhriutunut. Nyt hän on kirjoittanut yhdeksän kirjaa joista kuusi bestselleriä.

Se elämä mitä me elämme, on se mitä me tarvitsemme. Anna tekemisesi puhua kovemmin kuin sanojesi. Kerro maailmalle kuka sinä olet toimimalla taitavasti.

Tee se mikä on oikein.

Janne