statue-2218095_640.jpg

Ihmisen hyvinvoinnin kannalta kuuntelulla on yllättävä vaikutus: se järjestää mielen syy-seuraussuhteisiin ja auttaa meitä muistamaan lopputulemat. Jordan Peterson kiteytti tämän oivallisesti kirjassaan 12 Elämänohjetta kaaosta vastaan: “Vaatii koko kylän järjestämään mieli.”

Sananlasku on muotoiltu afrikkalaisesta sananlaskusta ”Vaaditaan koko kylä kasvattamaan lapsi.”

Puheemme ja ajattelumme on usein aikamoista tajunnan virtaa: kun jaksat kuunnella ja summata asiat selkeästi, teet ihmiselle valtavan palveluksen.

Muistimme on yksinkertaisesti liian rajallinen muistamaan kaikkia yksityiskohtia. Niin kauan kuin kannamme tapahtumien yksityiskohtia mielessämme, emme oikeastaan voi alkaa päästämään niistä irti. Siksi on tärkeää ottaa keskeiset opit: mitkä olivat syy- ja seuraussuhteet sekä mikä oli lopputulos?

Kuuntelu auttaa järjestämään omaa ja muiden ihmisten mieltä. Sen vuoksi oikeastaan kaikki ihmiset, joiden kanssa olet tekemisissä päivän aikana vaikuttaa sinuun ja sinä heihin. Muiden ihmisten mielen järjestys tai epäjärjestys vaikuttaa sinuun.

Mitä sinä ajattelit tehdä järjestääksesi omaa ja muiden ihmisten mieltä?

Suosittelen kuuntelua ja yhteenvetoa.

Iloista illan jatkoa!

Janne