dandelion-3416140_640.jpg

”Älä tuhlaa enempää aikaasi, minkälainen hyvän ihmisen tulisi olla. Ole sellainen.” – Marcus Aurelius

Hyvyys on valinta. Se lähtee omista arvo valinnoista ja näkyy tekoina.

Dialogi siitä mikä on hyvää, auttaa kiteyttämään omia arvoja. Kun tämä työ on tehty, jäljelle jää vain tekeminen.

Se mikä on oikein, seisoo lakien ja sääntöjen yläpuolella.

Käsitteinä etiikka ja moraali ovat ihmisille epäselviä.

Etiikan kantasana ēthos tulee kreikan kielestä, ja tarkoittaa vakiintuneita tapoja. Etiikalla tarkoitetaan nykyisin tieteenalaa, joka tutkii oikeaa ja väärää, hyvää elämää sekä arvojen ja välittämisen luonnetta.

Moraalin kantasana on latinankielen sanassa moralis. Nykyinen englanninkielinen vastinesana moral tarkoittaa hyveellistä, hyvää, oikeaa tai oikeamielistä.

Voisi siis sanoa, että etiikka on se tapa ajatella laajemmin sitä mikä on oikein ja moraali olisi sitten adjektiivi kuvaamaan hyveellistä ihmistä.

Ei kuitenkaan jäädä adjektiivien tasolle vaan laitetaan nämä opitut ajatukset toimintaan.

Tunnistamme kyllä tilaisuuden tehdä hyvää yhtä hyvin kuin tunnistamme tilaisuuden tehdä pahaa. Kyse on vain omista valinnoistamme.

Ennen kuin teemme hyveistä tapoja, tilaisuudet todennäköisesti alkuun hiukan jännittävät tai jopa pelottavat. Toimi siitä jännityksestä ja pelosta huolimatta, ota täysi vastuu teoistasi.

Kirjoitin tänään itselleni muistiinpanon: ”Kindness will find a way” tai ”hyvyys löytää kyllä keinot.” Tämä viittaa ajatukseen, että kun tekee pyytettömästi hyviä asioita niin samalla tavalla niiden hyvien asioiden syy-seuraussuhteita ilmenee elämässä mitä kummallisimmin tavoin.

Hyveiden harjoittamisessa haluaisinkin suositella pyyteettömyyden harjoittamista. Pyyteettömyys tarkoittaa, ettet odota teollesi suoraan mitään palkkiota tai tunnustusta. Annat vain lahjasi maailmalle antamisen ilosta.

Mitä iloa on hyveiden tekemisestä, jos siitä ei saa palkkaa? Pyyteettömästä antamisesta voi oppia nauttimaan. Kun tähän pisteeseen pääsee, niin alat kysyä itseltäsi, mitä minä voin antaa tänään?

Maailma on runsas paikka. Sitä enemmän keskitymme siihen mitä voimme antaa ja jos riittävän moni tekee samoin, niin tämä runsauden utopia itseasiassa toteutuu ja kaikki saavat paljon paljon enemmän.

Mikäli aihetta kiinnostaa pohtia enemmänkin, voin suositella kahden kirjan lukemista alkajaisiksi:

  • Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success. Adam Grant. 2014.
  • Abundance: The Future Is Better Than You Think. Peter H. Diamandis & Steven Kotler. 2012.

 

Iloa ja energiaa!

 

Janne