outdoor-1380377_640.jpg

Tarkka syy-seurauksien hahmottaminen tarkoittaisi, että osaisimme tehdä asiat oikeassa järjestyksessä.

Sokaistumme tuloksista, samaan aikaan unohdamme mistä tulokset ovat peräisin.

Stephen Coveyn seitsemännen tavan mukaan täytyy tasapainottaa tulokset ja tuloksentekokyky.

Ihmiskunnan ongelmien ratkaisemisen kannalta täytyisi pysähtyä miettimään mitä me voimme tehdä omassa elämässämme juuri nyt. Ongelmat jotka kykenemme ratkaisemaan paikallisesti omassa elämässämme, voivat mahdollisesti johtaa monien muiden ongelmien ratkaisemiseen.

Suomessa monet perustarpeemme on otettu huomioon. On todennäköistä, että pystyt ajattelemaan elämää pidemmälle kuin pelkästään huomiseen.

Näistä lähtökohdista nostaisin sekä vapauden, että vastuun teemat keskiöön.

Henkilökohtaisen elämän kannalta olisi tärkeää ottaa taloudellinen vapaus keskeiseksi tavoitteeksi elämässä. Jos ratkaiset taloudellisen vapauden ongelman elämässäsi sanotaan seuraavan 20 tai 30 vuoden kuluessa, mitä tämä tarkoittaisi sinun loppuelämän kyvyn kannalta auttaa muita ihmisiä eteenpäin?

Vastuu.

Vapaus.

Kun teemme oikeat asiat ensin, ratkaisemme juurisyyt. On tietenkin helppo vakuuttaa itsellemme, että teemme hyviä asioita. Jos emme kuitenkaan ota vastuuta teoistamme ja ympäristöstämme täydessä mitasta, niin ei oikeastaan mitään vaikuttavaa tapahdu.

On paljon vaikuttavampaa, että ratkaiset ensin omassa elämässäsi olevat tärkeät ongelmat ja vasta sitten keskityt muiden ongelmien ratkaisemiseen.

Ei ole jaloa jättää omia ongelmia ratkaisematta sillä tekosyyllä, että keskityt johonkin muuhun. Mitä hyötyä on täyttää ämpäriä vedellä, joka on täynnä reikiä ja näin olleen vuotaa nopeammin kuin kykenet sen täyttämään?

Tee ensimmmäiset asiat ensin.