landscape-1099430_640.jpg

Kehomme, mielemme ja maailma kertoo meille asioita – olemmeko me tarpeeksi valppaita oivaltamaan niitä?

Tarpeiden tunnistaminen vaatii aikaa ja tarkkaavaisuutta. Se vaatii hyviä kysymyksiä ja toisaalta tilaa vastauksien antaa muodostua. Hyödyllisimmät oivallukset minulle oman kasvun ja eteenpäin menemisen kannalta ovat tulleet kysymyksien muodossa. Ja kysymykset ovat tulleet kun olen antanut niille tilaa tulla ja itselleni aikaa tutkia kysymyksiä.

Nyt viimeisen kuukauden sisällä minulla on tullut kysymys mieleen jota olen tutkinut ja vastaus jonka siihen löydän löytyy esimerkiksi kirjasta, jonka olen jo unohtanut.

Enemmän ja enemmän olen pohtinut hyveiden tärkeyttä. Tänään mietin, että mikähän mahtaisi olla paras kirja joka on kirjoitettu hyveistä. Markus Aureliuksen ’Itselleni’ minulla oli ensin mielessä, tarkemmalla Googlauksella löysin William Bennetin ”Children Book of Virtues” eli hyveiden kirja lapsille. Kirjasta kertovasta Wikipedia artikkelista silmääni osui ”Hyveiden kirja” – Tao Te Ching. Ymmärsin, että Tao Te Ching voidaan kääntää myös hyveiden tieksi.

Elämä on ihmeellistä: hetki hetkeltä ymmärrämme paremmin mitä me tarvitsemme ja mitä me voimme oppia. 2012 olen Tao Te Chingin lukenut, hyvinkin erilaisista syistä ja mielenkiinnon kohteista. Nyt kun ryhdyn lukemaan kirjaa niin lukukokemukseni on huomattavasti erilainen ja oppien olevan erilaista.

Opettaja saapuu kun oppilas on valmis. Minulla on paljon opittavaa Tao Te Chingistä ja tiedän oppivani siitä paljon.

Mitä sinä tarvitset?

Älä mieti mitä voit saada. Älä hae pikavoittoja.

Pikavoittoja sinä et tarvitse. Et tarvitse lopputulemaa, tarvitset kyvyn ja taidon saada aikaan halutun lopputuleman tarvittaessa.

Huomaatko eron? On tärkeää nöyrtyä tekemisen taitojen opetteluun. Ottaa vastuu omasta osaamattomuudesta. Tässä meillä kaikilla on nöyrtymisen paikka, joka päivä ja joka aamu.

Petterin periaatteen mukaisesti ihminen päätyy lopulta asemaan, jossa hän on epäpätevä. Tämän välttäminenkin on toisaalta turhauttavaa.

Liika tarrautuminen tulevaan tai menneseen ei ole tarpeellista. Tässä hetkessä meillä on se mitä meidän tarvitsee oppia – toisille se on eteenpäin menemisestä, toisilla se on itsensä hillitsemisestä ja nykyhetkestä oppimisesta.

Ole läsnä ja hahmota mitä voit tässä hetkessä oppia.

Kaikki mitä tarvitset on nyt, sinun vain täytyy se oivaltaa. Vinkki: se mitä tarvitset riippuu siitä mihin olet menossa. Kyky nähdä se syy-seurausketju. Kysy itseltäsi: mitä sellaista minä voin nyt tehdä, joka auttaa minua saavuttamaan tämän viikon tavoitteen? Kuinka se liittyy kuukauden päässä olevaan tavoitteeseen? Entä vuoden? Entä viiden vuoden?

Saatat oivaltaa, että kaikki hetket ovat sidoksissa toisiinsa. Se mitä sinun nyt täytyy tehdä on nähdä nykyhetki porttina ja luonnollisena osana sitä hetkeä, jossa tulet olemaan jos vain haluat kulkea sitä kohti. Tästä ei ole kysymystäkään.