philosophers-garden-171605_640.jpg

Me voimme valita miten reagoimme ja toimimme. Tämä on perus oivallus vallan luonteesta – eli se mistä voimme lopulta päättää.

Yksinkertaisimmillaan Valta on kykyä tuottaa haluttu toiminta tai tuottaa haluttu vaikutus. [2] Valta monimutkaistuu nopeasti kun siitä tekee ihmisten välisen sosiaalisen sopimuksen. Ihmisten välisessä kanssakäymisessä valta muuttuu instituutioksi, joka on vallan ilmentymä. Sosiaalisesti tunnustettu valta on virallista ja annettua valtaa.

Mikäli ihmissyhteisöt olisivat täydellistä, niin valta eli kyky tuottaa haluttua toimintaa tai vaikutusta on niillä jotka sitä tarvitsevat ja niin pitkään kuin sitä tarvitaan. Ei siis sen pidempään.

Eettisesti ajateltuna sosiaalisen vallan pitäisi olla vedenkaltaista: sen verran kuin on jano niin juodaan ja annetaan juotavaksi.

Platonin mukaan jotta hänen ihannevaltionsa voisi toteutua, ”on joko filosofien tultava kuninkaiksi tai sitten niiden, joita me nyt sanomme kuninkaiksi ja hallitsijoiksi, on ryhdyttävä toden teolla ja vakavasti harrastamaan filosofiaa”. [1]

Filosofi kuningas ajatus on jalo ja minusta se on edelleenkin ihannetila. Miten me tähän päästään? Jokaisen ihmisen tulisi ensiksi saada valta itsestään – itselleen. Henkilökohtainen mestaruus on ensimmäinen askel ja ponnistelu kaikilla meillä. Tietenkin myös sosiaalista valtaa matkan varrella meille annetaan ja sitä testataan.

Kuka on tuomitsemaan meitä vallan käyttäjinä? Meidän itse tulisi arvioida omaa onnistumistamme suhteessa omiin hyveisiimme. Ottakaamme mallia Marcus Aureliuksesta, joka arvioi kirjoituksissaan (kira ”Itselleni”) omia hyveitään.

Myös toinen tunnettu Stoalainen Seneca kehottaa pitämään kirjaa omista hyveistään ja tekemään tilinpäätöksen joka päivä itselleen.

Mikäli haluat muuttaa maailmaa, aloita itsestäsi ja oivalla oma valtasi. Sinulla on paljon valtaa. Opi eettiseksi ja hyveelliseksi ihmiseksi.

”Ole se muutos, jota maailmassa tahdot todistaa.”

Iloista illan jatkoa!

Janne

 

[1] https://fi.wikipedia.org/wiki/Filosofikuningas