”Kaikki tulokset kyl huomaa, mut kukaan ei kadehdi työkuormaa” – Elastinen
Ihminen todella herkkänä sosiaalisena olentona huomaa tulokset vaivattomasti. Harva pysähtyy syvemmin pohtimaan etiikkaa – millä kustannuksella tai sijoituksella tulokset ovat tulleet?
Mikäli mieltä ei ole harjoitettu pysähtymään, se tekee nopeita johtopäätöksiä. Nopeat johtopäätökset voi johtaa tuloksien tavoitteluun ja osaoptimointiin. Osaoptimointi tarkoittaa tuloksien hakemista kokonaisuuden kustannuksella. Osaoptimointi on kestämätön yhtälö.
”Kukaan ihminen ei ole saari.” – John Donne
Mikä on sitten vaihtoehto? Miltä kuulostaisi yhteisvoitto? Tilanne, jossa kaikki voittavat.
Miten tällaiseen tilanteeseen päästään?
Vastaa kysymykseen: mistä tulokset ovat seurausta?
.
.
.
Täytyyy ensin ymmärtää mistä tulokset oikeasti tulevat.
Tulos on seurausta oikeasta tekemisestä. Kuka pitää kirjaa oikeasta tekemisestä? Tästä viimekädessä olemme kaikki itse vastuussa. Hyveellinen ihminen pitää omaa kirjanpitoaan – itseään voi toki huijata, elämä on kuitenkin huomattavasti kivempaa kun lopettaa sen ja antautuu totuudelle.
Suurin osa ihmisistä pelkää paljastumista.
Pelätään me paljon muitakin järjellä ja sanoilla selittämättömiä asioita. Miten sanat edes kykenisivät kuvaamaan jotain niin alkukantaista asiaa kuin pelko?
Olet kuitenkin ihminen ja ymmärrät mistä puhun, vaikka sanani kykenevät vain rajallisesti sinua puhuttelemaan.
Sinä et ole tuloksesi.
Älä tarraudu tekemisen tai työn lopputuloksiin. Älä anna tuloksien määritellä sinua.
Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö työn seurauksilla ole väliä.
Se hyvä minkä annat, sen saat moninkertaisiesti takaisin. Ensin sinun täytyy kuitenkin määritellä mikä on hyvää ja miksi. Mikä on oikein ja miksi?
Kun osaat näihin kysymyksiin vastata, alat oivaltaa. Jokainen tekeminen on mahdollisuus antaa jollekkin toiselle jotakin tärkeää ja arvokasta. Et enää tee työtä, jotta sinä tai te saisitte tuloksia. Vaan teet työtä antaaksesi jotain arvokasta, palvellaksesi muita ihmisiä ja olentoja.
Miksi antaa? Miksi palvella? Koska olemme kaikki keskinäisriippuvaisia toisistamme. Mikäli kykenemme antamaan omien vahvuuksiemme ja lahjojemme mitassa ja luottamaan siihen, että maailma antaam meille – me kaikkki saamme enemmän.
Mikään tärkeä, ei tule helposti tai nopeasti. Ei edes tulokset.
Deshun Wang (王德順) on tästä erinomainen esimerkki: pari vuotta sitten hänet tituleeraattiin välittömäksi internet sensaatioksi. Taustalla hänellä kuitenkin tuohon pisteeseen asti yli 60 vuotta valmistautumista.
Potentiaalia voidaan tutkia. Mahdollisuuksia voidaan avartaa.
Sinäkin pystyt siihen.
Älä tarraudu työn lopputulemiin, vaan keskity tekemään oikeita
Oikea tekeminen on parhaasi tekemistä suhteessa nykytilaasi. Kyseessä on siis haaste tehdä ja antaa parastasi suhteessa siihen missä olet nyt. Mikä on sinun lahjasi maailmalle? Keskity tekemään ja antamaan parhaasi, näin kaikki saavat suurimman hyvän.
Mittaa päiväsi suhteessa toimintaan ja mahdollisuuksiin harjoittaa hyveitäsi.
Anna lahjasi maailmalle: yritä parhaasi, keskity oikeisiin asioihin ja ole armollinen.
Iloa ja energiaa!
Janne