fence-470221_640.jpg

“Elämä on parhaimmillaan kun rakkaus, vauraus ja luovuus kasvavat harmonisesti.” – Gay Hendricks, The Big Leap

Kuka ihmeen Gay Hendricks? Hän on psykologi, kirjailija ja opettaja henkilökohtaisen kasvun ja  ihmissuhteiden saralla. 40 vuotisen uransa aikana hän on valmentanut tuhansia ihmisiä ja maailman suurimpien yritystenDell, Hewlett-Packard ja KLM johtajia. Yhdessä vaimonsa tohtori Cathlyn Hendricksin kanssa he ovat julkaisseet yli 40 kirjaa.

Lyhyesti sanottuna Gay Hendricks tietää mistä puhuu kun keskustellaan rajoittavista uskomuksista. Hänen kirjansa on vastaus kysymykseen: ”Voiko olla mahtava fiilis kaiken aikaa?”ja bonuksena antaa myös työkalut siihen miten siinä onnistuu.

Elämässä meitä rajoittaa pelkomme ja uskomuksemme, joilla me perustelemme pelkomme.

Kirjassa Gay Hendricks määrittelee tärkeän käsitteen “upper limit problem” – yläraja uskomus tai ongelma. Yläraja ongelma tarkoittaa niitä ongelmia, joita seuraa kun tietty piste hyvää olotilaa on saavutettu: egomme alkaa sabotoida meitä.

Esimerkiksi: jos sinulla on ihan ok fiilis ja jotain odottamatonta hyvää tapahtuu mieleesi saattaa tulla esimerkiksi huolia tai muita kielteisiä tunteita, jotta pääset taas mukavuusalueellesi. Kohtasit juuri ylätaso ongelman. Emme usko, että ansaitsemme tuntea näin hyvää oloa ja siksi tiedostamatta alamme sabotoida itseämme.

Vaikka mekanismi onkin tiedostamaton, voimme tietoisesti päättää nostaa rajaa. Keskeistä ylärajan nostamisessa on ajattelutaidot.Esimerkiksi murehtimisen kanssa on tärkeää tunnistaa, mikä murehtemisessa on oikeasti hyödyllistä? Asiat, joille voit tehdä nyt jotain eli joko heti tai laittaa kalenteriin toimenpiteen tehtäväksi myöhemmin.

Neljä yleistä uskomusta, jotka estävät meitä saavuttamasta sitä mitä tarvitsemme kirjasta:

  • Uskomus, että olemme perusteellisesti viallisia jollain tapaa.
  • Uskomus, että onnistumalla olemme jollain tavalla epälojaaleja tai jätämme muita ihmisiä taaksemme.
  • Uskomus, että olemme taakka maailmassa.
  • Uskomus, että meidän täytyy himmentää omaa loistoamme, jotta emme loista kirkkaammin kuin joku menneisyydestämme.

Rajoittavien uskomusten rikkominen vie aikaa. Niiden työstäminen on kuitenkin erittäin palkitsevaa.

Mikäli haluaa enemmän onnellisempia ongelmia, niin on suosisteltavaa tarkastella mihin omat uskomukset perustuu.

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne