field-3092043_640.jpg

Sanat ovat taikuutta: ne tekevät olemattomasta olevaa. Sanat kykenevät äärettömään hyvään yhtä lailla kun ne kykenevät vahingoittamaan ja satuttamaan. Parhaimmillaan sanat ovat merkityksellisiä, rakentavia ja rakastavia. Pahimmillaan sanat ja käsitteet ovat väkivaltaa.

Ymmärrätkö sinä mitä sanoja ja miksi sinä juuri niitä sanavalintoja käyät?

Otetaan esimerkki: esimies. Onko tälle käsitteelle muuta perustetta kuin perinne?

Kaikkea ei ole perusteltua muuttaa kerralla ja kaikissa yhteyksissä. Esimerkkinä esimies sanasta käytän usein kollegoiden kanssa käsitettä esihenkilö. Sen kun tapaan asiakkaita, pyrin keskustelemaan asiakkaan kielellä ensisijaisesti.

Tärkeintä on olla selvillä sanojen mahdollisista seuraamuksista ja riskeistä. Kaikkea ei ole perusteltua kerralla muuttaa eikä todellakaan kannattavaa. Perinteitä ja kulttuuria on mahdotonta lähteä kerralla edes muuttamaan, sillä se synnyttää vastareaktion.  Reaktioilla on vastareaktio.

Keskity taitavan filosofin tavoin siihen mistä voi päättää.

J.K. Rowling kuvaa sanoja loputtamaksi magian lähteeksi.

”Kun sanat ovat totta ja möytätuntoisia, ne voivat muuttaa maailmamme.” – Jack Kornfield

Sanat yrittävät kuvata ja rakentaa maailmaamme. Kuvata sitä todellisuutta joka on. Elämä on kypsymistä ja on valtava lahja se mitä on kirjoitettu ja luotu ennen meitä tähän asti. Tarkoitan, että esimerkiksi viisaudet, joita meille on kirjoitettu on valtava lahja.

Meidän tehtävämme on kilvoitella hyveissä aivan kuten ihmiset ennen meitäkin ovat tehneet.

Rakennamme maailmaamme jättiläisten olkapäille. Jotta voi rakentaa uutta, on välillä purettava vanhaa. Jotta rakennus saa loistaa, rakennustelineet on purettava.

Se, mitä on olemassa on oikein kaunista ja hienoa. Saattako se kuitenkin estää, jotain suurempaa syntymästä?

Kyse ei ole ahneudesta, vaan luovuuden ja hyvyyden ilmentymästä. Tahtoisin nähdä, että kaikki saavat suurimman mahdollisen hyvän.

Maailma muuttuu jatkuvasti. Samalla tavoin meidän on muutettava käsitystämme siitä todellisempaan suuntaan.

Mikäli emme ymmärrä aikaisempia käsitteitä niin olemme pulassa, koska sitä mitä emme ymmärrä – emme voi myöskään käyttää. Emme myöskään ymmärrä silloin, että milloin meidän tulee rikkoa jokin vanha sana ottaa käyttöön uusi sana.

Toistan: käsitteet ilma ymmärrystä ovat vaarallisia. Ilman ymmärrystä kyätetyt käsitteet saattavat rajoittaa ajatteluamme ja tekemistämme. Käsitteet ilman ymmärrystä hidastavat lopullisen hyvyyden toteutumista ja aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä

Toisaalta kyseessä on paradoksi: vasta luotuamme suhteen käsitteisiin ja sanoihin, niistä tulee meille totta Aloitamme tyhjänä tauluna (tabula rasa) ja toisaalta meidän tulisi ymmärtää jo niitä.

Ajattelumme toimii hiukan kuten elämäkin: se uudelleen organisoituu jatkuvasti.

Ymmärsin tänään aamulla, että yhtä lailla myös omaa ymmärrystäni ovat kahlinneet käsitteet. Tämä ei ole yllätys, vaan pikemminkin todiste siitä, että olen ihminen.

Ihminen, homo sapiens. Olemme biologinen evoluution muovaama olento. Tämä tarkoittaa, että olemme perineet kaikki ne ominaisuudet niiltä ketkä ovat tulleet ennen meitä.

Tämän vuoksi väite, että esimerkiksi ihminen on rationaalinen olento on järjen vastainen. Sanoisin tarkemmin, että ihmisellä on kyky käyttää järkeä. Ihminen motivoituu pelolla ja pelosta. Pelko on biologinen reaktio esimerkiksi manteitumakkeen aktivoitusta. Mantelitumakkeen aktivoituminen aiheuttaa meissä halua hakea turvallisuutta tai vaihtelua. Vaihtelun tarve on siis pelkoa, ja siihen liittyy esimerkiksi uteliaisuus ja monet muut hienot puolet.

Pelko on siis perimmäinen syy sille miksi toimimme niin kuin toimimme.

Kaikki ajattelumme värittyy tunteista ja tunteista syvimmällä on siis pelko. Tämä on biologisesti kovakoodattu ihmiselle.

Oma ajatteluvirheeni jonka olen oppinut ympäristöstäni liittyi tässä tapauksessa sukupuoleen. Jostain kumman syystä ajattelemme, että ”miehet ovat sellaisia” tai ”naiset tällaisia.” Pitäisi ensin ymmärtää, että mikä ihmistä yhdistää ennen kuin voidaan alkaa pohtia eroja. Meitä tietenkin yhdistää pelot.

Ihminen on tunteellinen olento. Kaikki ajattelumme, puheemme ja toimintamme tapahtuu siis tuon tunnepohjaisen käyttöliittymän kautta.

Mikä meitä sitten estää saavuttamasta sitä mitä me eniten tarvitsemme? Pelot.

Minkä vuoksi me voimme onnistua? Pelon.

Me voimme onnistua jos päätämme.

Seitsemän syytä sille miksi sinusta ei tulisi paras

Seth Godin määrittelee The Dip kirjassaan seitsemän syytä sille, miksi ihminen epäonnistuu tulla maailman parhaaksi:

  1. Aika loppuu
  2. Raha loppuu
  3. Kasvat pelkuriksi
  4. Et ole vakavissasi
  5. Menetät mielenkiintosi tai tyydyt keskinkertaisuuteen
  6. Keskityt lyhyeen aikaväliin pitkän sijasta
  7. Olet valinnut väärän asian, jossa olla paras.

Elämä on lyhyt. Valintoja ja päätöksiä täytyy tehdä. Menestyminen on valinta, täytyy kutienkin oppia ajoissa ja tietää myös milloin lopettaa.

Mitä tahansa pelkäätkin sanan perinteisessä merkitykssä eli välttelet, sen joudut lopulta kohtaamaan. Huomaa, että pelkuruus ja pelko ovat eri asioita. Pelko voi olla mantelitumakkeen reaktio, pelkuruus on kuitenkin tärkeiden asioiden välttelyä.

Ongelmat eivät lopu maailmasta. Se on selvää, että kun ratkaisemme ongelman niin uusi ongelma seuraa sitä. Mikäli olet merkityksellisten ja oikeiden asioiden äärellä uudet ongelmat ovat kuitenkin onnellisempia ongelmia.

Aloita itsestäsi. Meillä kaikilla on ongelmia ja sisäistä työtä tehtävänä. Älä kuitenkaan välttele ongelmiasi vaan ala työskentelemään niiden kanssa. Auttajat eivät tästä maailmsta lopu, sinun tulee kuitenkin tehdä työsi ensin itse ja määritellä se missä olet ja miksi. Sinun on tehtävä sisäinen työsi ja otettava vastuu elämästäsi.

Sinä olet itsesi pahin vastustaja. Voit päättä olla myös paras kannustajasi.

Lahjani sinulle on onnistumisen taikasanat, joita voit toistaa itsellesi: Kasvan rakkaudessa, runsaudessa, luovuudessa ja rikkaudessa joka päivä ja kannustan muita ihmisiä tekemään samoin.

Rakkaus. ”Vararikossa olevassa maailmassa rakkaus on kaikki mitä jäljelle jää” – Matthew Kelly. Mitä rakkaus tarkoittaa sinulle? Minulle rakkaus on ehdotonta rakkautta. Keskityn auttamaan ihmisiä harjoittamaan hyveitään ja sitä varten annan käyttööni heille oman ymmärykseni.

Runsaus. Runsaudessa on kyse yhteisvoittojen rakentamisesta, luomisesta sekä pyrkimyksestä johonkin itseään suurempaan päämäärään. Runsaus kattaa henkisen, tunteellisen, sosiaalisen ja materiaalisen puolen.

Luovuus. Usko kykyyn luoda parempia ratkaisuja maailmassa kasvaviin onnellisiin ongelmiin on perusta myönteisille harhoille joiden vuoksi aamulla herääminen on huomattavasti kivempaa.

Rikkaus. Rikkaus on erityisesti luovuutta ja runsautta. Babylonin rikkain mies sanoi viisaasti ”Ihmisen rikkaus ei ole hänen lompakossaan” – oikea vauraus koostuu tulovirroista ja tulovirrat taas syntyvät ongelmanratkaisun kautta. Esimerkiksi ratkaiset ihmisten ongelmia ja ihmiset haluavat ostaa niitä ratkaisuita. Parhaassa tapauksessa olet rakentanut ja valmentanut kokonaisen toimintakulttuurin ratkaisemaan noita ongelmia, esimerkiksi yrityksen.

Muista: sanat ovat voimakkaita. Tarinat ovat voimakkaita sanoja tehty muistettaviksi. Käytä sanoja taitavasti, niin ne muuttavat maailman möynteisemmäksi paikaksi.

Iloa ja energiaa!

Janne