angel-2401263_640.jpg

Elämäsi on summa menneistä teoista ja valinnoista. Murto-osa näistä ovat olleet sinun päätettävissäsi, silti niidenkään vaikuttavuutta ei voi vähätellä. Jos teet vuosikymmenen verran joka päivä jonkun asian niin saat karkeasti 3650 toistoa!

Mieti mikäli kehityt vielä noissa toistoissa edes himpun verran taitavammaksi oli sitten kyse sinua vahvistavista tai heikentävistä tavoista? Minkälaisia seurauksia sillä on?

Oman kokemukseni mukaan tietyistä paheista saatu mielihyvä nyt pistää mielen helposti perustelemaan niiden kielteisten vaikutusten vähäisyyttä nykyhetkessä. Tällaista puhetta ei kannata uskoa.

Samankalataisesti on helppoa ajatella, että hyödyt myönteisistä teoista ovat nyt pienet ja näin saattaa ollakin. Useasti kuitenkin suuret hyödyt tulevat nimenomaan toistojen jälkeen nopeutuvammin. Tätä kutsutaan läpimurroksi.

Kieltisissä tavoissa vastaavasti vaikka näyttää ettei tapa juurikaan vaikuta nyt, toistojen seurauksena tulee äkillinen romahdus.

Pysähdy ja mieti elämääsi nyt.

Mitkä ovat suurimpia tarpeitasi, mikä yksittäinen asia tekisi suurimman myönteisen vaikutuksen elämääsi?

Huhtikuussa 2009 aloitin kirjoittamaan päiväkirjaa. Se on yksittäinen päivittäinen tapa, jonka ympärille sittemmin olen jäsentänyt elämäni oikeastaan kaikki muut tavat. Se on tuonut seurattavuutta, läpinäkyvyyttä, myönteistä vahvistusta, oppimista, perspektiiviä, rakennetta, hallinnan- ja etenemisentunnetta. Päiväkirja on elämässäni yksittäinen sellainen tapa, jonka tunnistan suurimmaksi myönteiseksi voimaksi.

Päiväkirjatyöskentelyyn minulle on olennaisesti kuulunut myös tulevaisuuden hahmottaminen: minkälaista elämää tahtoisin elää.

Uutta vuotta katsoessa moni ihminen asettaa uudenvuoden lupauksia ja tavoitteitaan. Vuosi on siinä mielessä hyvä aika toki asettaa tavoitteita ja toiveita, se menee kuitenkin nopeasti, joten kannattaa kytkeä vuoden tavoitteet osaksi suurempaa elämäntavoite listaa. Minkälaisen elämän sinä tahtoisit 5 vuoden tai 10 vuoden kuluttua? Entä 30 vuoden kuluttua?

Tiesitkö, että suurin osa elämässäsi olevista ongelmista, joita siedät on täysin ratkaistavissa. Itseasiassa nimeät oikeastaan minkä vaan ongelman, niin joku ihminen on sen jo jossain päin maailmaa ratkaissut ja todennäköisesti kirjoittanut siitä jo kirjankin. Kun kykenemme muodostamaan ongelmasta kysymyksen, niin löydämme siihen myös lopulta vastauksen.

Matka nykytilasta tahtotilaan ei ole yksinkertainen tai nopea. Muutos on itseasiassa aluksi hidasta ja mielemme hahmottaa muutoksen jopa takapakkina aluksi. Lopulta kun muutos tapahtuuu, niin se on nopeampi kuin kykenemme ymmärtämään. Ihmismieli ei hahmota eksponentiaalista muutosta kovinkaan hyvin. Pelkän tahdonvoiman varaan ei kannata siis laskea tekemistä, vaan tee tärkeimmästä tekemisestä päivittäin toistuvia tapoja.

Älä kuvittele oppivasi mitään tärkeää yhdellä kerralla.

Olet elämässäsi nyt siinä missä olet menneiden tekojen ja päätösten seurauksena. Siinä saattaa olla omassa elämässäsi vuosikymmenten ajattelun, sanojen ja tekojen seuraukset. Saati sitten kollektiivinen taso, joka saattaa olla vuosituhanten kulttuurievoluution tulos. Puhumattakaan biologisesta käyttöliittymästä joka on miljoonien vuosien pohjalta muovannut meille tietynlaiset tavat reagoida tiettyihin tilanteisiin ja vieläkin tuppaavat ottamaan ohjat jos tilanne siltä edes vaikuttaa.

Tarvitset toistoja ja tukea.

Keskeinen oivallus itsellenikin vuosikymmenen jälkeen on, että kuinka paljon toistoja tarvitaan. Erinomaista kirjaa ei kannata ainoastaan lukea kerran tai kaksi tai kolme, vaan 10 – 15 kertaa. Näin niistä viisaan ihmisen ajatuksista tulee sinun ajatuksiasi. Lopulta sinun ajatuksistasi tulee sinun sanojasi ja tekojasi sekä lopulta sinun kohtalosi.

Rakasta kohtaloasi!

Janne