hill-863446_640.jpg

Opettajani Stephen Covey on kiteyttänyt kirjassaan ”The Seven Habits of Highly Effective People” (Suom. Tie menestykseen – 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen), että jokainen joka alkaa elää näitä tapoja todeksi niin on johtaja.

Kun elää näiden mukaan, elää hänen mukaansa crescendossa. Crescendo on musikaalinen käsite ja se tarkoittaa voimistuvaa. Kyseessä on siis voimistuva elämä.

  1. Ennakoi. Hyväksy asiat niin kuin ne ovat ja keskity siihen mistä voit päättää.
  2. Aloita lopputulema mielessäsi.
  3. Tee ensimmäiset asiat ensimmäisenä.
  4. Hae ja ajattele yhteisvoittoa.
  5. Yritä ensin ymmärtää, sitten vasta tulla ymmärretyksi.
  6. Hae synergiaa. Synergia tarkoittaa yhdessä työskentelyä kummankin vahvuuksista käsin.
  7. Palaudu henkisesti, älyllisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti.

Nämä seitsemän tapaa kuvaamat matkaa kohti itsenäisyydestä kohti keskinäisriippuvuutta.

Keskinäisriippuvuus on syvää ymmärrystä siitä miten sinä vaikutat ympäristöön ja ympäristö vaikuttaa sinuun. Keskinäisriippuvuudenoivalluksesta voi selviä ainoastaan hyvää tahtoa kokonaisuudelle ja pyrkimystä edistää sen hyvän tahdon toteutumista.

Stephen Covey kuvaa synergiaa kokreimmaksi toiminnaksi elämässä, joka kytkee kaikki muut tavat yhteen. Olemme kaikki yhdessä parhaimmillamme kun toimimme synergian tasolla, silloin toimimme vahvuuksistamme käsin hyödyttäen kokonaisuutta johon myös itse kuulumme niillä vahvuuksilla. Kyse on siis korkeimman tason tarpeiden sekä täyttämisestä, että tyydyttämisestä.

Seitsemän tapaa vaativat päivittäistä työtä. Suurinta iloa ei suinkaan tuo kuitenkaan kustannusten välttäminen vaan sen vaihtoehtoistuoton oivaltaminen: mitä ihmeellisiä asioita voimme saadakkaan yhdessä aikaan, jos jokainen meistä saavuttaisi meissä itsessämme olevan suurimman hyvän ja vahvuuden?

 

* * *

Tänään valitsin viisaammin ja siitä olen kiitollinen. Olen myös kiitollinen sinulle kun näet vaivaa lukea, palata aiheisiin ja oppia.

Iloa, voimaa ja energiaa!

Janne