animal-1300253_640.png

Sumer oli varhainen sivilisaatio ennen Babyloniaa Mesopotamiassa noin 4000–2000 eaa. Sumerin alue oli nykyisessä Etelä-Irakissa Eufrat- ja Tigrisjokien laaksoissa, niin sanotussa Kaksoisvirranmaassa, hedelmällisessä puolikuussa. Sumerilaiset keksivät muun muassa kirjoitustaidon ensimmäisinä maailmassa. Sumeri oli varhaisimpia korkeakulttuurin keskuksia ja kaupungistuneita alueita. Sumerin kaupunkien aikaansa nähden suuri koko pohjautui tehokkaaseen kasteluviljelyyn, joka mahdollisti suuret viljasadot. Sumerilainen kauppa ulottui laajalle aina Intiaan asti. Sumer kävi kauppaa, koska maassa oli vähän puuta, metalleja ja kiveä. [1]

Babylonian sivistys oli pitkälti sumerilaisten luomaa. Babyloniassa kehittyi vuosisatojen aikana monipuolinen kulttuuri, josta on kirjallisia lähteitä 2500 eaa. alkaen. Babylonian kirjallisuudesta tunnettuja ovat muiden muassa luomistaru ja Gilgames-eepos. Astrologia kehittyi pitkälle, ja babylonialaiset pystyivät määrittämään melko tarkoin vuosien ja kuukausien pituudet, sekä auringon- ja kuunpimennykset. Myös oikeuslaitos oli kehittynyt. Kostoperiaatteesta tunnetussa Hammurabin lakikokoelmassa oli talouteen ja perheeseen liittyviä säädöksiä. Käytössä oli savitauluille kirjoitetut nuolenpääkirjoitukset. [2]

Babylonin maantieteellinen sijainti oli sekä siunaus, että kirous. Ehkäpä juuri siksi se on ollut kohtaamispaikka kauppiaille?

Eräänä päivänä Babylonin kuningas esitti kysymyksen: voisiko taloustaitoja opettaa ihmisille, jotta kaikki ihmiset voisivat nauttia vauraudesta? Jatkokysymyksenä oli, kuka näitä taitoja voisi opettaa?

Neuvoantajat vastasivat kysymyksellä, että kuka onkaan Babylonin vaurain ihminen ja eikö tässä kysymyksessä ole itsessään jo vastaus tähän jatkokysymykseen. Arkad on Babylonin vaurain ihminen. Kun häneltä kysyttiin, että voiko taitoja opettaa niin hän vastasi myöntävästi ja suostui myös opettajaksi.

Arkad aloittaa ensimmäisen luentonsa oppimisen temppelissä aiheella ”Seitsemän lääkettä laihaan lompakkoon” ja minä jaan nyt omat muistiinpanoni luennolta.

 1. Jokaisesta 10:stä rahasta jonka tienaat, maksa itsellesi yksi. Kustanna lopuilla yhdeksällä pakolliset kulut ja halut.
 2. Budjetoi kulusi, jotta suojelet kaikkein tärkeintä haluasi: halua vaurastua. Kaikki tarpeelliset kulumme muuten kasvavat tulojemme mittaan (ks. Parkinsonin laki).
 3. Ihmisen rikkaus ei ole hänen lompakossaan. Siinä mitä sinun lompakossa tai tililläsi on, ei ole sinun vaurautesi. Oikea koostuu tulovirroista.
 4. Suojele varojasi tappioilta ja menetyksiltä. Älä menetä rahojasi. Jumalat ja suuremmat voimat uskovat ensin haltuusi pienempiä rahasummia ennen kuin osoitat arvosi ja saat suurempia. Luota ainoastaan ihmisiin, jotka saavat jo haluttuja tuloksia aikaa. Esimerkiksi älä ota neuvoja vastaan ihmisiltä, joiden ydinosaaminen ei ole kyseisessä asiassa.
 5. Omista kotisi ja alenna elämisen kustannuksia sitä kautta.
 6. Varmista tulevaisuutesi ja eläkepäiväsi etukäteen.
 7. Vahvista ja kasvata ansaintakykyäsi:
  1. Miksi jotkin ihmiset saavat parempia tuloksia aikaan tässä työssä kuin minä? Opiskele ja etsi tietoa. Sitä enemmän opit, sitä enemmän kykenet oppimaan.
  2. Opiskele ja viisastu (eli ota oppimasi asiat käyttöön).

* * *

Blogi pohjautuu George S. Claysonin The Richest Man in Babylon –kirjaan.  Osta kirja Amazonista.

Iloa, energiaa ja vaurautta!

Janne

 

 

Lähteet

[1] Sumer: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sumer

[2] Babylonia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Babylonia