hands-1838658_640.jpg

”Tarve on tunne puutteesta.” – Jari Sarasvuo

Mikä on kaikista syvin perustarve? Pelko.

”Pelko voi olla amygdalan eli mantelitumakkeen viritystila, keskushermoston aktivoitumista, intuitiivinen aavistus tai alkukantaisten puolustusmekanismien käynnistymistä.” – Henkka Hyppönen, Pelon hinta

Erityisesti amygdalan viritystila on hyvä määritelmä pelolle, sillä se on biologista toimintaa ja kuvaa syvintä tunnekokemuksien syntymistä. Tarpeen tunne syntyy riippuen siitä miten amygdala on virittynyt.

Pelko on siis tarve ja tarve on tunne puutteesta, joka riippuu amygdalan viritystilasta. Ihmisinä tarvitsemme turvaa ja vaihtelua sopivassa suhteessa. Pelko on se syy mikä saa meidät toimimaan. Pelossa on kyse siis toiminnasta ja motivaatiosta eli tekemisen syistä. Pelko on syy esimerkiksi uteliaisuuteen, tylsyyteen, jännitykseen ja jäätymiseen.

Elämä on sarja tunnekokemuksia. Nykyhetkemme on osa jatkumua niistä teoista ja tavoista miten me omassa elämässämme ja ihmiset ennen meitä ovat reagoineet pelkoihin.

Mitä pelkoihin tulee, niin niihin voidaan reagoida esimerkiksi pelkuruudella tai rohkeudella. Jari Sarasvuo sanoi hyvin: ”Rohkeus on tapa kohdata pelkoja. Niin on pelkuruuskin (huono tapa).”

Se mikä erottaa tavan ja yksittäisen kerran toimia on toistuvuus sekä energiakustannus meille itsellemme. Tavat ovat nopeita ja vaivattomia. Tietoiset toimet ovat hitaita ja vaivalloisia. Tietoisesti toimimalla uudelleen ja uudelleen kykenemme luomaan tapoja: toistojen kautta tekeminen muuttuu jatkuvasti energiatehokkaammaksi ja helpommaksi.

Se mitä teemme usein, se meissä vahvistuu. Mieti tarkkaan siis mitä vahvistat: jokainen rohkeuden tai pelkuruuden valinta vahvistaa sitä kyseistä tapaa. Voit valita siis tuoton tai kustannuksen välillä. Jokainen valinta on tienhaara, ei ainoastaan näiden kahden vaihtoehdon, vaan monien vaihtoehtojen väliltä.

Taitava ihminen toimii siten, että vahvistaa omaa ja muiden ihmisten hyvinvointia eli toimintakykyä. Toimintakyky kasvattaa vapauksia valita seuraavaksi useammista vaihtoehdoista tai lopulta johtaa siihen.

Täyttmyksellisessä elämässä täyttyvät korkealla tasolla.

”Sinun pitää saada se mitä tarvitset elämässäsi” – Saku Keskitalo

Ihminen ansaitsee saada sen mitä hän tarvitsee elämässä. Tähän ajatukseen vielä tahtoisin lisätä tarkennuksena, että ihminen ansaitsee saada sen mitä tarvitsee elämässä korkealla tasolla.

Hahmotamme omia tarpeitamme vain rajoitutesti. Halumme harhauttaa meitä siitä mikä on oikeasti tärkeää eli tarpeistamme. Suurinta osaa tarpeitamme emme valitettavasti itse tiedosta, voimme kuitenkin tietoisesti pyrkiä tiedostamaan.

Tarvitsemme muita ihmisiä ollaaksemme enemmän sitä mitä me voimme olla ja elääksemme täyttymyksellistä elämää. Muiden ihmisten avulla saamme itseassa usean tason tietoa itsestämme. Charlotte Sinkari kiteytti asian:

  1. Oppiminen toisesta
  2. Oppiminen itsestä
  3. Toisen oppiminen itsestään
  4. Itsestään oppiminen toiselta

Ihmissuhteessa tulee valtavamäärä oppimista. Valitettavasti kukaan yksittäinenkään ihminen ei kykene meistä kaikkea havaitsemaan, siksi onkin tärkeää tavata mahdollisimman paljon erilaisia ihmisiä. Näin voimme saavuttaa parhaan mahdollisen tason itsestämme ja samalla auttaa muita tulemaan parhaaksi versioiksi itsestämme.

Kasvaminen on yhteinen ponnistus, ei kenenkään yhden ihmisen projekti. Ihmissuhteet ovat mahdollisuuksia kasvuun.

Ajattelutapa kasvuun ja kasvattamiseen on Joharin ikkuna. Joharin ikkunnassa on kaksi ulottuvuutta, jota voit hyödyntää omaan ja muiden ihmisten kasvuun:

  1. Avoimuus eli mitä kerrot itsestäsi muille. Avoimuudella annat ihmisille ymmärtää itseäsi paremmin.
  2. Palaute eli miten haet ja käsittelet saamaasi palautetta.

Nämä kaksi toimintatapaa vaikuttavat kaikkiin neljään kenttään joharin ikkunassa. Kun näihin kahteen toimintatapaan lisää vielä tavan tutustua erilaisiin ihmisiin, niin olet todella hyvässä vauhdissa kasvamassa itse täyteen potentiaaliisi ja kasvattamassa myös muita siinä samalla.

”Muut ihmiset voivat auttaa meitä tulemaan sellaisiksi ihmisiksi joiksi voimme tulla. Samaan aikaan me autamme muita ihmisiä kasvamaan niiksi ihmisiksi, joiksi heidän on mahdollista tulla.” – Corey Waynea mukaillen [1]

Joharin ikkuna toimintatavoilla pääsemme aika lähelle itsemme ja muiden ihmisten tuntemista, toista ihmistä me emme ikinä kuitenkaan voi täysin tuntea.

Matthew Kelly kuvaa elämän tragediaksi sitä, että kun kuvittelemme tuntevamme toisen ihmisen, lopetamme hänestä oppimisen. Kestävin tapa luoda pysyviä ihmissuhteita on ymmärtää itseään on jalo tarkoitus. Sitä jalompi ja pitkäkestoisempi tavoite on, niin sitä kauemmin ihmissuhde säilyy. [2]

Täyttymyksellinen elämä on paradoksaalinen suhde itseä, omaa elämäntarkoitusta ja sitä suhdetta muihin ihmisiin. Vaikka täyttymys lopulta tulee yhteistyössä, tärkein ihmissuhde on suhde itseemme. Ilman oikeaa itseämme, emme oikeastaan elä omaa tarkoitustamme vaan muiden ja näin ollen emme voi elää täyttymyksellistä elämää ilman ensin tuntematta itseämme.

Rakkaus on valinta. Me tulemme siksi mitä valitsemme rakastaa.

Meidän on aloitettava itsestämme.

”Kukaan ei voi antaa viisaampia neuvoja sinulle itsellesi kuin sinä itse” – Cicero

Cicero on sekä oikeassa, että väärässä yhtä aikaa. Olemme oman elämämme asiantuntijoita ja meidän tulee kuunnella itseämme tietyissä kohdissa. Kriittistä on kuitenkin oppia myös haastamaan omia uskomuksia ja kuuntelemaan sellaisia ihmisiä, jotka saavat jo aikaan niitä haluttuja tuloksia. Aivan ketä tahansa ei kannata siis kuunnella ja ottaa neuvoja.

Neuvoja on tässä maailman ajassa paljon saatavilla ja kirkkaasti ajatellussa muodossa, esimerkiksi kirjoina. Suosittelen lämpimästi kirjoja, koska ne ovat laadullisimpia lähteitä mitä on olemassa. Mikäli tahdot käyttää aikaasi viisaasti lue muutama hyvä kirja vaikkapa 15 kertaa ja työskentele opit niistä luuytimiisi saakka.

Miksi 15 kertaa? Se mitä ihminen keskimäärin sisäistää kirjasta on noin 7 – 10% ja 100/7=14,28. Mikäli tämä näin olisi niin se tarvitsisi sen 15 lukukertaa, jotta voit sanoa sisäistäneesi kirjan sisällön.

Mikä olisi sellainen asia, jonka kuntoon laittamisella kaikki muut asiat elämässäsi olisivat joko helpompia tai tarpeettomia? Millaista elämäsi on kun tuo yksi asia on kunnossa? Kirjoita se ylös ja kuvaile sitä mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

Etsi siitä aiheesta suosituksia ja valitse yksi kirja, jonka opiskelet tulevan vuoden aikana luuytiimiisi saakka. Ala elää sitä todeksi.

 

* * *

Koitko tämän blogin arvokkaaksi? Mikäli vastaus on kyllä, niin pyytäisin sinua miettimään minuutin verran kuka muu ihminen voisi tästä hyötyä ja vinkkaamaan tästä hänelle. Kiitos kun välität!

 

Rakkautta, iloa ja energiaa!

Janne

Lähteet

[1]  Corey Wayne, How To Be a 3% Man

[2] Matthew Kelly, The Seven Level of Intimacy