books-768426_640.jpg

Erinomaiset kirjat ansaitsevat tulla luetuksi uudelleen ja uudelleen.

Erityisesti ne ovat kirjoja aiheista, jotka meidän täytyy omassa elämässä oppia. Kutsuisin tätä oman elämän oppimääräksi.

Kysymys kuuluukin, onko sinulla tällainen henkilökohtaisesti itse itsellesi määräämä lukulista olemassa?

Ansaitset käyttää aikasi fiksuihin asioihin ja sitä tarkemmin hahmotat mitä sinun tarvitsee oppia, sitä helpompaa ajankäytön kohdentaminen on.

Henkilökohtainen oman elämän oppimäärä siksi, että oman elämäsi asiantuntija ja siksi kykenet tunnistamaan osia siitä mitä tarvitset.

Olen huomannut, että ymmärryksen puute ja halu oppia tietystä asioista on yksi parhaita tapoja lähtee tutkimaan minkälaisia lähteitä on saatavilla. Kirjoja kun on kirjoitettu likipitäen aiheesta kuin aiheesta. Yleensä en kuitenkaan Suomen kielellä riittävän kattavasti löydä vaan täytyy turvautua englantiin. Kun osaa hakea oikeista asioista ja oikeilla käsitteillä niin löytää omaan tilanteeseen ja tarpeeseen sopivia kirjoja. Näistä useimmiten tulee elämää käänteen tekevästi muokkaavia teoksia joita lukee uudelleen ja uudelleen.

Tietenkään et kykene tunnistamaan kaikkea mitä tarvitset ja tämän vuoksi on tärkeä luottaa muihin ihmisiin. Kuuntele ja ota ylös suosituksia.

Otan kirjasuositukset ylös, lisään lukulistalle. Kokonaisuudessaan lukulistallani on 1076 kirjaa, joista olen lukenut 204. Lisään kirjoja nopeammin listalle mitä ehdin lukemaan, eikä kaikkea ole tarkoitustakaan lukea. Sen sijaan tutustun kirjoihin kuvauksen, arvosteluiden ja muiden lähteiden perusteella ja arvioin mistä kirjassa on kyse. Tämän arvioinnin perusteella tiedän mitä se kirja tarjoaa ja osaan sen lukea sitten kun koen aiheen tarpeelliseksi. On toki vahvoja suosituksia ja tilanteita, joissa kirja menee heti tai nopeasti luettavaksi.

Oman elämän oppimäärää on vaikea koota ellei ole laajaa ja syvää ymmärrystä siitä, mitä oikeastaan tarvitsee ja tahtoot ehdä elämällä. Muutamia sellaisia teoksia kuitenkin olen valmis listalleni nostamaan:

  • Are You Fully Charged? – Tom Rath
  • Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki
  • Meditations – Marcus Aurelius
  • Ego is the Enemy – Ryan Holiday
  • Daily Stoic – Ryan Holiday
  • Road Less Travelled – Scott M. Peck
  • The Seven Habits of Highly Effective People – Stephen Covey
  • King, Warrior, Magician, Lover: Rediscovering the Archetypes of the Mature Masculine – Robert Moore & Douglas Gillette