buddha-3548554_640.jpg

Elämä on ongelmia ja ongelmanratkaisua. Voit valita elämääsi joko tuttuja ja turvallisia ongelmia tai sitten tuntemattomia ja sen vuoksi jännittäviä ongelmia. Tuntematon herättää meissä pelkoreaktion, joka on siis mantelitumakkeen aktivoitumista.

Pelko on meissä jokaisessa perustarve, kaipaamme siis jännitystä ja vaihtelua elämäämme. Se määrä mitä pystymme ja haluamme pelkoa käsitellä vaihtelee yksilöittäin. Tietyt tiedot ja taidot saattavat auttaa sinua tietoisesti käsittelemään suuremman määrän pelon kokemusta. Voit siis oppia taitoja joiden avulla pystyt käsittelemään pelkoa tietoisemmin ja näin ollen tekemään viisaampia valintoja pelosta huolimatta.

Tietojen ja taitojen avulla todennäköisesti pystyt myös muodostamaan terveemmän suhteen pelkoon. Kun on kykyä ja taitoja käsitellä pelkoa, niin sitä muuten todennäköisemmin myös saa myönteisiä kokemuksia tilanteista jotka ovat pelottavia. Oikeastaan jo suhteen terveen suhteen muodostaminen pelkoon saattaa tarkoittaa, että muutat tulkintaasi pelosta. Onko pelko se muumilaakson mörkö, vai onko se kenties valmistautumista johonkin?

”Pelko on innostusta ilman hengitystä” – Robert Heller

Ensimmäinen asia elämässä on siis opetella hengittämään ja hengityksellä säätelemään omaa tunnetilaansa.

Hengityksen ja tietoisuustaitojen avulla voimme muuttaa suhteemme pelkoon: voimme innostua asioista.

Hengitys, innostus ja tekeminen. Tekemisestä seuraa palautetta ja kaikki se palaute ei välttämättä jälleen aiheuta myönteistä tunnereaktiota meissä. Täytyy olla tarkkana miten me reagoimme. Epätäydellisinä ihmisinä emme tietenkään uusissa ja jännittävissä tilanteissa kykene tekemään oikeita valintoja kaiken aikaa, eikä tarvitsekkaan.

Tärkeintä on ottaa tekemisestä opiksi ja hienosäätää saadun palautteen avulla suoritusta haluttujen tuloksien suuntaan. Suhtaudu tekemiseesi innostuneesta ja tuloksiin armollisesti. Sinä et ole tuloksesi, sinä olet se mitä päätät tehdä.

Mitä tänään tapahtuisi jos päättäisit elää totuutesi, olla rakastava, rohkea ja innostunut?

Rakasta nykyhetkeä, se on kaikki mitä sinulla on.

Elämässä on pitkälti kyse nykyhetkessä läsnäolosta, hengittämisestä ja kyvystä innostua käsillä olevista ongelmista. Ongelmien ratkaisemisesta seuraa aina seuraava ongelma. Saavutat varmasti oman epäpätevyytesi tason ja varmasti joudut tuntemaan joko pelkoa tai innostusta. Tiedosta vain, että voit omalla päätökselläsi ymmärtää reaktiosi ja valita miten sen perusteella toimit.

Toimiminen on kannustettavaa, koska se muuttaa nykytilaa joksikin muuksi. Voit siis teoillasi valita seuraavan hetkesi. Elämä on sarja tämänkaltaisia valintoja ja se hetki missä olemme nyt, on tullut monien muiden menneiden hetkien seurauksena.

Ongelmat saattavat tuntua tuskallisista tai ihanilta, ihan riippuen omasta valinnastamme reagoida niihin.

Iloa, energiaa ja onnellisempia ongelmia!

Janne