Oravanpyörä on toimintaa, joka ei tuota haluttuja lopputuloksia. Kannattaako tällaista toimintaa jatkaa?
Johtajuus on kyky rikkoa kaavoja ja tapoja.
Kaikki toiminta lähtee ensin ajatuksesta ja siirtyy lopulta toiminnaksi. Tietoisena olentona sinä kykenet rikkomaan kaavasi, ajattelu ja toimintatapasi niin tahtoessasi. Et tietenkään kaikkina hetkinä, vahvoina hetkin tähän kuitenkin kykenet.
Seuraava tehtäväsi on vahvistaa omia vahvoja hetkiäsi niin kauan, kunnes uudesta opitusta toiminnasta tulee tapa, eikä vaadi enää tahdonalaista toimintaa.
Tehtävänäsi on tutkia mitkä tavoistasi ovat olleet sellaisia muiden onnistumisen kannalta tärkeitä onnistumisia.
Omasta elämästäni jos tunnistan yhden tällaisen keskeisen tavan, niin se on ollut päiväkirjan kirjoittaminen. Sen päätöksen ympärille alkaa kirjoittamaan päiväkirjaa joka päivä minun elämässäni on rakentunut monia muita tapoja esimerkiksi oppimiseen ja opettamiseen liittyen. Vaikkapa blogin kirjoittaminen on ollut luonteva jatke tälle työlle.
Oravanpyörä voi olla ja tuntua todelta. Olet ehkä toistanut jotain toimintoja niin pitkään, että et enää yksinkertaisesti muista tai ymmärrä miten tilanteeseen pääsit.
Usein oravanpyörä liitetään nimenomaan vaikkapa taloudelliseen tilanteeseen ja palkkatyöhön liittyen. Klassinen esimerkki, että palkkatyössä oleva henkilö kertoo ettei hänellä ole muita vaihtoehtoja.
Oravanpyörä laiskistaa ajattelutapoja ja johtaa mielikuvituksettomuuteen. Pelkällä tahdonvoimalla voi olla haastavaa päästä pois oravanpyörästä ainakaan kovin nopealla aikataululla. Kärsivällisyydellä ja vahvistamalla oikeita ajattelutapoja se on kuitenkin yllättävän nopeaa.
Robert Kiyosaki määritteli sanan JOB ”just over broke” eli työ on tila jossa olet himpun verran yli konkurssissa. Työ on väliaikainen ratkaisu pitkän aikavälin ongelmaan.
Mikäli oravanpyörä on merkityksetöntä toimintaa, niin sen vastakohta on merkityksellinen toiminta. Toiminta, jolle näemme merkityksen ja sen vaikutuksen. Toiminta jolla me koemme olevan arvoa itsellemme ja muille ja toiminta josta muut kokee arvoa.
Arvo on tunne. Sitä on mahdollista mitata rahassa tai monella muulla mittarilla: esimerkiksi sillä miten ihmiset toimivat arvon kokemuksen seurauksena.
Kun opimme ajattelemaan sitä mitä me voimme muille antaa omista vahvuuksistamme käsin, alamme rikkomaan oravanpyörän luomia haasteita. Kun ihminen kokee saavansa arvoa, hän haluaa antaa siitä takaisin ja lopulta saamme sen mitä kehtaamme pitää.
Oravanpyörä on ajattelutapa jossa ihminen ei hahmota riittävällä tasolla sitä mikä seuraa mihinkin ja siksi kokee olevansa riippuvainen jostain ratkaisusta, joka ei enää palvele tarkoitusta.
Albert Einstein sanoi, että ongelmia ei voida ratkaista samalta ajattelun tasolta, jossa ne ollaan luotu.
Thomas Edison puolestaan totesi, että mikäli kuvittelet pohtineesi kaikki ratkaisuvaihtoehdot, niin et ole.
Steve Jobs sentään antoi ratkaisukeskeisen esimerkin, että kun ole osannut määritellä ongelman oikein, niin sinä melkein olet jo löytänyt ratkaisun.
Mikä onkaan se ongelma mitä yritämme ratkaista?