cornfield-195642_640.jpg

Koska satun olen olemaan vaikuttamisammatissa (niin olet muuten sinäkin tiesitpä sitä tai et), niin tulee pohdittua aika paljon sitä miten olla vaikuttavampi. Miten saada siis enemmän haluttuja asioita aikaiseksi.

Ensin täytyy erottaa kuitenkin asiat joista voi itse päättää ja tehdä eli  stoalaisuuden ensimmäinen harjoitus.  Keskitymme aivan liikaa asioihin, jotka eivät ole meidän itsemme päätettävissä ja tehtävissämme. Tätä kohtaa en voi liikaa olla painottamatta. Mieti ja listaa: mistä asioista sinä voit päättää?

Kun oivallat mistä sinä viime kädessä sinä voit päättää ja mitä sinä voit tehdä niin vaihtoehtosi nykyhetkessä suhteessa siihen tavoitteeseen kapenevat dramaattisesti, joka parantaa entisestään keskittymistäsi ja tuloksekkuuttasi.

Edes vaikkapa fyysisesti kehoni ei ole täysin itseni päätettävissä. Esimerkki: en voi päättää sitä mitä tapahtuu keholleni lopulta. Voin tehdä tiettyjä operaatioita, joilla saattaa olla tai olla olematta haluttuja vaikutuksia. En voi päättää, että nytpäs en enää vanhene päivääkään vaan se tapahtuu halusin tai en. Voin kuitenkin päättää toimia nyt vaikkapa terveyttäni todennäköisesti edistävällä tavalla: käymällä lenkillä tai kuntoilemalla. Se on päätös jota voi seurata tekemisellä.

POINTTI: Se kuka olet, on paljon vaikuttavampaa kuin se mitä puhut.

Ok oletetaan, että olet nyt tilanteessa jossa sinun tulisi olla vaikuttavampi vaikkapa puheellasi kuin edellisessä hetkessä. Mitä sinä voit tehdä asialle?

Voit tietenkin lisätä viestisi vaikuttavuutta päättämällä kommunikoida sen tavalla joka avaa kuulijaasi.

Ethos. Kuka puhuu eli se joksi sinä olet teoillasi valinnut tulla.

Pathos. Miten puhut?

Logos. Mitä puhut?

”Esimerkki ei ole muihin vaikuttamisessa pääasia, se on ainoa asia.” –Albert Schweitzer

Sinusta ei muuten tule esimerkkiä jos teet asiat kerran. Sinusta tulee se mitä teet toistuvasti.

”Tarkkaile ajatuksiasi; niistä tulee sanoja. Tarkkaile sanojasi; niistä tulee tekoja.Tarkkaile tekojasi; niistä tulee tapoja. Tarkkaile tapojasi; niistä tulee luonne.Tarkkaile luonnettasi; siitä tulee kohtalosi.” [1]

Jos sinulla on rajoitetusti aikaa luoda vaikutus johonkin ihmiseen, sinun kannattaa olla autenttinen. Autenttisuus vetoaa, puhuttelee ja muuttaa maailmoita, katso vaikka mitä Gandhi teki.

Autenttista illan jatkoa!

Janne

 

[1] Goodreads. Viisauden suoraa lähdettä en ole tarkistanut. Todennäköisin lähde tälle onUpanishads, eli hindujen pyhät tekstit. Internetin viittauksissa vastaava englanninkielinen rimpsu usein attribuoidaan joko Upanishadsin, Frank Outlaw tai Mahatma Gandhille. Gandhi oli myös vahvasti hindujen pyhien tekstien kuten Upanishads ja Bhagavad Gita opiskelija, joten sieltä suunnalta aloittaisin tämän viisauden lähteen etsimisen.