british-columbia-3787200_640.jpg

Ihminen sekoittaa helposti tuntemisen ja identifiointumisen.

“…just because I am hurting, doesn’t mean I am hurt…” Coldplay – Lost+

On muuten tärkeä lause syy-seuraussuhteista. ”…vain koska minua sattuu, ei tarkoita, että olen loukkaantunut…” Haavoittuvuus on eri asia kuin, että olisi loukkaantunut pysyvästi. Jos olet haavoittuva, sinua voidaan loukata. On eri asia olla tuskissaan kuin identifioitua tuskansa kanssa.

Tunteiden tunteminen on vahvuutta, identifioituminen niihin tunteisiin taas aiheuttaa kärsimystä. Kyse on tosi asioiden hyväksymisestä.

Jon Jorgenson on kirjoittanut ja lausnut tästä Million Pieces – runon, josta on tullut oma suosikkini viimeisen parin vuoden aikana. Hän kuvailee sitä suhdetta, mikä ihmelle on vastoinkäymisiin. Hän kuvailee käytännössä haavoittuvaa ihmistä, joka vahvistuu vastoinkäymisistä.

Sen mitä minä ymmärrän ihmisen mielestä, niin Jon Jorgenson on osunut asian ytimeen: se on ihmisen suhtautumisesta vastoinkäymisiin hyivn pitkälti kiinni mitä ne tekevät lopulta ihmiselle. Me emme voi muuttaa olosuhteitamme, voimme muuttaa oman tarinamme ja tulkintamme niistä.

Kannattaa keskittyä asioihin, joista voi päättää.

Samankaltainen hallinnantunteeseen viittaava runo on myös muuttanut todennettavasti kansakuntien kohtalon: Nelson Mandela tiettävästi vankeutensa aikana pohdiskeli William Henleyn Invictus runoa.

Molemmissa runoissa toistuu teema: rakasta kohtaloasi, keskity siihen mistä saat päättää.

Mitä ikinä sinulle tapahtuukaan, haavoittuvana olet vahvempi.