cheesecake-1578691_640.jpg

Myynti on sanana latautunut erilaisia määritelmiä, mikä tekee siitä mahdottoman keskustella ilman yhteisesti sovittua määritelmää.

Oma suosikki määritelmäni tulee Brian Tracylta joka määritteli myymisen valmentamiseksi.

Mitä on valmentaminen sitten?  Yksi määritelmä voisi olla sitä, että autat toista ihmistä oivaltamaan sen mitä hän itse tarvitsee.

Edellytykset valmentamisen tapahtumiselle olisi tietenkin kommunikointiyhteys. Useimmiten oikeisiin keskusteluihin on vaikea päästä, ellei tunneta toisiaan. Tämän vuoksi maine on niin tärkeää. Mainetta voi aktiivisesti itse luoda markkinoinnilla eli tuomalla esiin omia vahvuusalueitaan sopivissa yhteyksissä.

Tässä kohtaa moni ihminen alkaa näkemään punaista ja saavat tyrkyn telemarkkinoijan tai myyjän mieleensä. Taitavasta toteutettu markkinointi ja myyntityö ei kuitenkaan riko hyvän maun rajoja, taitamaton sen sijaan ymmärrettävästikkin rikkoo ja jättää huonoja kokemuksia.

Olen tykästynyt buddhalaiseen tapaan toimia: rakennetaan ensin niin suuri hyvän tahdon tase, että sieltä käsin on helppo pyytää yhteistyötä tarvittaessa. Buddhalaisen filosofian mukaan toki samaan aikaan tiedostetaan omien tarpeiden vähäisyys ja toisaalta mieluummin keskitytään suurimpaan hyvään mikäli mitään oikeaa hätää ei ole havaittavissa. Etsitään mieluummin siis tapoja antaa, kuin ottaa.

Sen minkä buddhalainen filosofia on oivaltanut 2500 vuotta sitten, vaikuttaisi positiivisen psykologian tutkimus vahvistavan. Esimerkiksi kirjassa Give and TakeAdam Grant totesi, että ne jotka antavat tuppaavat olemaan gaussin käyrän sekä menestyneimpien, että vähiten menestyneimpien päässä. Adam pureutuu tarkemmin siihen kaikenlaisiin epäitsekkäisiin antamistapoihin ja erottaa sieltä sen suuren eron näiden kahden erilaisen antajan välillä. Toiset polttavat itsensä loppuun, kun taas menestyvät antajat osaavat asettaa rajoja ja keskittyvät antamaan tehokkaimpiin tapoihin antaa enemmän.

Antaminen kasvattaa onnellisuutta. Myyminen on parhaimmillaan sen antamista ihmisille, mitä he eniten tarvitsevat. Tietenkään jos katsot vaikka niit työpaikkoja joita on auki, niin tämä ei kaikkeen päde. Ammattilainen kuitenkin valitsee asiakkaansa ja tekee työtä arvoista käsin.

Mikäli tahdot kasvaa ammattilaiseksi niin suosittelen vaikkapa miljoonan euron arvoista valmennusohjelmaa, johon  voit päästä käsiksi Trainers’ House Growth Academyn (THGA) kautta.

Miksi miljoonan? Juho Meri vastaa tähän ansioituneemmin kuin minä:

”No jos opit tämän vuoden kestävän (miksei pidempäänkin) THGA-matkan aikana työtapoja niin, että nämä nostavat keskimääräistä vuosiansiotasoasi esim. 40 000 eurosta 70 000 euroon niin sehän itseasiassa on miljoonan euron valmennus. 34 vuotta työuraa, 30 000 euroa vuodessa – 1 020 000 euroa. Noh, asiakasarvoa pitää tuottaa hieman enemmän – tuossa on sinun osuutesi siitä, vähintään.”

Itse olen käynyt THGA:n läpi neljä kertaa ja jokaisella kerralla syventänyt ymmärrystäni sekä elämän perimmäiseen tarkoitukseen, että myyntiin. Mitä myyntiin tulee, niin moni osaa kaikenlaisia myyntiprosessi käppyröitä yms., mutta kukaa osaa kaikista yksinkertaisimman myyntiprosessin?

Yksinkertainen on kaunista sanotaan.

Jari Sarasvuolta opin kaksiosaisen myyntiprosessin: myynti on sisältömarkkinoinnin ja suhdemarkkinoinnin yhteispeliä. Sisältömarkkinointi on palvelua etukäteen, vastikkeettomasti siihen saakka kunnes asiakasehdokas ilmaisee kiinnostuksensa. Suhdemarkkinointi on tuon heränneen kiinnostuksen muuttamista kaupalliseksi yhteistyöksi.

Todella yksinkertaista, siinä menee hetki oivaltaa ja elinikä oppia.

Tärkeintä on sisäistää, että onnistumista myynnissä määrittää parhaimmiten asiakkaan onnistuminen ei myyjän. Suuret saavutukset tulevat yhdessä leivotusta kakusta.

 

Myynnin iloa!

Ystävällisesti,

Janne