date-2033537_640.jpg

Kaikki puitteet mitä ympärillämme on, on seurausta ihmisen luovasta ajattelusta.

Luovuus on yksi meidän korkeinta ajatteluamme. Korkeimman ajatteun tason vastakohta on jäätyminen, jolloin ajattelua ei tapahdu ollenkaan.

Ihmisen elämä on ponnistelua piittaamattomuuden ja valaistumisen välillä kirjoittaa Robert Kiyosaki kirjassaan Rikas Isä, Köyhä Isä. Piittaamaattomuutta Buddhalaiset pitävät kärsimyksen juurisyynä. Mikäli pidämme huolta piittaamattomuudesta eli ponnistelemme hyveellisessä elämässä, pärjäämme todennäköisesti myös elämässä.

Mitä Rikas Isä, Köyhä Isä kirjaan tulee, niin sen helposti näkee jostain tietystä näkökulmasta kapeasti esimerkiksi sellaisena taloudelliseen ajattelutapaan tähtäävänä opuksena.

Olen lukenut teoksen nyt kahden vuoden aikana kolme kertaa ja olen hämmästänyt miten erilaisia näkökulmia olen siitä oppinut:

  • Ensimmäisellä lukukerralla ymmärrettävästi varojen ja velkojen määirtelmät saivat huomioni. Kiinnitin myös huomiota oppimisen painotuksiin sekä ylipäätään pidin kirjaa mielenkiintoisena sisältömarkkinoinnin taidonnäytteenä.
  • Toisella lukukerralla kiinnitin enemmän huomiota siihen rikkaaseen ajattelutapaan.
  • Kolmannella lukukerralla hämmästelin edelleen tarinan toimivuutta, syvensin suhdettani ajatteutapoihin ja oivalsin kuinka kaksi ristiriitaista ajattelutapaa pakottaa muodostamaan oman mielipiteen. Löysin myös useita kohtia kirjasta, joista en tekstillisesti enää pitänyt ja mieleni jäi työskentelemään niiden kanssa. Tästä taas oivalsin, että näin juuri hyvät kirjat tuppaavat tekemään: jättävät mielen työskentelemään epätäydellisyyden kanssa.

Robert Kiyosaki on omassa elämässään joutunut pohtimaan kumman isän neuvoja seurata missäkin kohtaa elämässä. Voidaan kuitenkin todeta, että hän on tehnyt riittävän oikeita valintoja ensin taloudellisesti siirtääkseen taloudellisen vararikan riittävän kauas. Nyt hän voi keskittyä sitten unelmaansa, joka oli myös hänen köyhän isänsä unelma: opettaa ihmisiä. Robert Kiyosaki keskittyy eritysiesti taloudellisten taitojen ja ajattelutavan opettamiseen.

Piittaamattomuus liittyy nimenomaan itsensä sivistämiseen ja se on ehkä minkä vuoksi minussakin Robert Kiyosakin moni ajattelutapa niin vahvasti resonoi.

Omassa elämässäni oivalsin jo kymmenen vuotta sitten, että on olemassa henkistä köyhyyttä, enkä tahtonut olla sellainen. Jotenkin en kuitenkaan kyennyt näkemään yhteyttä henkisen vaurauden ja taloudellisen varauden välillä, kunnes opin tästä kirjasta olevani väärässä.

Rikkaus on mielentila, joka synnyttää taloudellisen tilanteen tulossa ja taseessasi. Mikäli et ole tyytyväinen mieti missä olet, missä haluaisit olla ja miten sinne voisit päästä. Keinoja kyllä löytyy, kunhan tahtoa löytyy.

Itseasiassa Robert Kiyosaki tätäkin opettaa mm. Cashflow (kassavirta) –lautapelissään: rikkaat ihmiset löytävät useimmiten erilaisia luovia keinoja päästä tavoitteeseensa, kävi pelissä mitä tahansa. Yksinkertaisesti rikkaassa mielentilassa oleva ihminen oppii, on utelias, ottaa selvää ja sen vuoksi hän on rikas.

Selvyyden vuoksi vielä, rikkaudella ei tarkoiteta X määrää rahaa vaan kykyä lykätä omaa henkilökohtaista konkurssiaan pidemmälle aikahorisonttiin kuin todennäköinen biologinen kuolema. Terve tapa lykätä henkilökohtaista konkurssia ei ole absoluuttinen rahasumma vaan terve ja tasainen kassavirta, joka sitten uudelleen hajautettuna sijoitettuna tuottaa entistä enemmän kassavirtaa. Mitä tästä seuraa? Taloudellinen riippumattomuus.

Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa sinun keskittyä asioihin joilla on oikeasti väliä. Esimerkiksi Robert Kiyosaki itse tekee työtä poistaakseen taloudellisen piittaamattomuuden maailmasta. Hän tekee hyvää työtä ja työtä riittää varmasti vielä paljon meille muillekin.